İş Hayatında Standartlar Deneme Sınavı Sorusu #1328228

İnternet etiği kaygıları ile ilgili verilen ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur?

I-İnternet üzerinden mahremiyetin ihlali; kişisel verilerin istismarı ve kişisel iletişime izinsiz giriş olarak iki şekilde ortaya çıkar.

II-İnternet ve ona bağlı sistemler aracılığıyla işlenen suçlara siber suç adı verilmektedir.

III-Kişisel verilerin internet üzerinden herkesin erişimine açılması mahremiyet ihlali kapsamındadır.

IV-ECHELON, ABD öncülüğünde beş ülkenin (ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda) ortaklaşa çalışması sonucu kurulmuş olup, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu dünyanın çeşitli ülkelerine yerleştirilen gelişmiş antenler aracılığıyla dünyadaki tüm internet ve telefon iletişimini izlediği sistemdir.


I-II-III-IV

I-II

I-II-IV

Yanlız IV

III-IV


Yanıt Açıklaması:

Küresel boyutta bir iletişim ağı olan internetin belli bir merkezden kontrol edilmesi güçlüğü mahremiyet ihlalleri, fikri mülkiyet haklarının ihlali ve siber suçlar gibi bazı etik
kaygıları da beraberinde getirmektedir. ECHELON sistemi, ABD öncülüğünde beş ülkenin (ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda) ortaklaşa çalışması sonucu kurulmuş olup, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu dünyanın çeşitli ülkelerine yerleştirilen gelişmiş antenler aracılığıyla dünyadaki tüm internet ve telefon iletişimini izlemektedir. Bu sistem, güvenliği sağlamak amacıyla kurulmuş olmasına rağmen son zamanlarda elde edilen bilgilerin ticari amaçlarla kullanıldığı ortaya çıkmıştır. Doğru cevap A'dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum