İş Ortamında Protokol Ve Davranış Kuralları Deneme Sınavı Sorusu #974045

Aşağıdakilerden hangisi üstlerin uyması gereken protokol kurallarından birisi değildir?


Üstler, kurumlardaki pozisyonlarını düşünerek hareket etmelidir.

Üstler, hiçbir zaman yetki ve sorumluluk devretmekten kaçınmamalıdır.

Üstlerin astlarına karşı adaletli davranmalıdır.

Üstler, astlarını kontrol adı altında sıkı bir disipline sokmalıdır.

Üstler astlarını gerektiğinde takdir etmeli ve ödüllendirmelidirler.


Yanıt Açıklaması:

Üstlerin uymaları gereken protokol kuralları şunlardır:
• Üstler, kurumlardaki pozisyonlarını düşünerek hareket etmelidir. Yöneticiler; beceri, nezaket, örgütsel kurallara ve hedeflere bağlılık bakımından kendilerinden örnek alınacak insanlar olmalıdırlar.
• Üstler, hiçbir zaman yetki ve sorumluluk devretmekten kaçınmamalı, kendisi sürekli yetkiyi kullanan, astları ise sorumluluk taşıyan insanlar konumunda olmamalıdır. Astların kararlara katılmasını sağlamalıdır. Bu bir nezaket kuralı, hem de çağdaş yönetim anlayışının bir gereğidir.
• Üstlerin astlarına karşı adaletli davranmaları, astların kendilerinden olan beklentilerinin başında gelir. Üstler yalnızca adil davranmakla yetinmemeli, aynı zamanda çalışanların iş tatminini arttırmak ve örgütsel amaçlara bağlanmalarını sağlamak için onlara karşı sevgi ve saygı
beslemelidir.
• Yönetimin fonksiyonlarından biri de kontrol fonksiyonudur. Ancak, çağdaş yönetim işgörenlerin değil, işin yönetimini dolayısıyla kontrolden işin kontrolünü anlamak gerekecektir. Bu nedenle üstler, astlarını kontrol adı altında sıkı bir disipline sokmamalıdır.
• Üstlerin, astlarına karşı göstermeleri gereken önemli bir kurumsal protokol de çalışanları isteklendirerek çalıştırmaktır. Bunun için üstler astlarını gerektiğinde takdir etmeli ve ödüllendirmelidirler. Üstler, astlarının yanlışlıklarını görmede gösterdikleri duyarlılığı, onların başarılarını görmede de göstermelidirler. “İnsan iltifata susuzdur” anlayışıyla üstler astlarının susuzluklarını giderme konusunda gerekli duyarlılığı göstermelidirler. Doğru yanıt D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum