İş Ortamında Protokol Ve Davranış Kuralları Deneme Sınavı Sorusu #982362

Aşağıdakilerden hangisi resmi-özel ve sosyal taşıtlar ve taşıtlarda oturma düzenlerine ilişkin yanlış bir bilgidir?


Otomobile binişte ve otomobilden inişte makam sahibinin ve onur konuğunun önceliği vardır

Otomobili sahibi kullanıyor, eşi refakat ediyor ve bir erkek konuk varsa; eşi sağ arka koltuğa geçer.

Şoförün kullandığı resmi taşıtlarda oturma düzeni unvan, rütbe veya kıdem sırasına göredir.

Resmi taşıtlarda oturma düzeninde protokol sırası: 1. yer arka sağ, 2. yer arka sol, 3. yer ön sağdır.

Sahibinin kullandığı özel otomobilde 1. yer öndeki sağ koltuk; 2. yer arka sağ, 3. yer arka sol koltuktur.


Yanıt Açıklaması:
  • Otomobile binişte ve otomobilden inişte makam sahibinin ve onur konuğunun önceliği vardır. Şoförün kullandığı resmi taşıtlarda oturma düzeni unvan, rütbe veya kıdem sırasına göredir. Resmi taşıtlarda oturma düzeninde protokol sırası: 1. yer arka sağ, 2. yer arka sol, 3. yer ön sağdır. Resmî taşıta 4 kişi binildiğinde, en üst ya da en kıdemli olan, taşıtın arka sağ koltuğuna; 2. kıdemli arka sol koltuğa; 3. kıdemli arka ortaya, en kıdemsiz ön sağ koltuğa oturur. Örneğin resmî bir taşıta 3 kişi bindiğinde; müdür arka sağa, müdür yardımcısı arka sola, memur (kadın da olsa) ön sağa oturur.
  • Sahibinin kullandığı özel otomobilde 1. yer öndeki sağ koltuk; 2. yer arka sağ, 3. yer arka sol koltuktur. Otomobile tek konuk bindiğinde, konuk ön sağdaki koltuğa oturur. Konuk kadın ise, otomobili kullanan ister kadın ister erkek olsun, öndeki sağ koltuğa oturur. Ön koltuğu boş bırakıp arka koltuğa oturmak, otomobil sahibine karşı saygısızlıktır. İki veya üç konuk olduğunda ön koltuğa kadın, yaşlı, resmî veya sosyal statü sahibi kişi oturur.
  • Otomobili sahibi kullanıyor, eşi refakat ediyor ve bir erkek ya da kadın konuk varsa; eşi ön sağ koltuğa; konuk arka sağ koltuğa oturur. Otomobili kullanan sahibi ve eşi, bir çifti otomobillerine aldıklarında, otomobili kullanan erkek ile konuk erkek öne; eşleri (kadınlar) arkaya otururlar. Ancak ev sahibi kadın, konuk kadını sağına alır, kendisi sola geçer.

Doğru cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum