İş Planı Deneme Sınavı Sorusu #892809

Bir işletme hedef pazarın özelliklerini tanımlamada, pazarın sosyal sınıfını, yaşam tarzını, kişilik özelliklerini, üründen beklenen yararları göz önünde bulundurarak pazarlama planı geliştirmiştir.

Yukarıdaki açıklama göz önünde bulundurulduğunda işletmenin ne tür bir pazar bölümlendirmesi yaptığı söylenebilir?


Coğrafik 

Demografik 

Davranışsal 

Hedefe yönelik

Ekonomik


Yanıt Açıklaması:

Bir işletme, hedef pazarı ister tüketici isterse endüstriyel pazar olsun, pazarlama planında bu pazarın özelliklerini tanımlamalıdır. İşletme hedef pazarının özelliklerini tanımlamada farklı pazar bölümlendirme yöntemlerinden yararlanabilir. Pazarı bölümlendirme yoluyla işletme ya da girişimci, büyük ve heterojen bir yapı (farklı satın alma istekleri, tutumları, davranışlarına sahip) gösteren pazarı bir mal ya da hizmeti daha etkin bir şekilde sunacak biçimde küçük bölümlere ayırmaktadır. Aşağıda farklı pazar bölümlendirme yöntemleri yer almaktadır. Girişimci ya da işletme bu yöntemlerden birini ya da birkaçını bir arada kullanarak pazar bölümlendirmesi yapabilir.

Demografik bölümlendirme; pazarın yaş, cinsiyet, gelir, meslek, eğitim, din, ırk, kuşak, aile büyüklüğü ve yapısı gibi değişkenlere göre bölümlere ayrılmasıdır. Girişimci, pazara sunacağı mal ya da hizmetin özelliklerine göre bu değişkenlerden bir ya da birkaçını bir arada kullanarak hedef pazarını tanımlayabilir. Örneğin, kuşak değişkeninin ürünün özellikleri açısından önemli olduğunu düşünen bir girişimci, hedef pazarını oluşturan kuşağın özelliklerini göz önünde bulundurarak bir tanımlama yapabilir. Kuşaklar, 1950’den sonra doğan baby-boomer kuşağı, 1965 ile 1977 yılları arasında doğan X kuşağı, 1977 ile 1994 yılları arasında doğan Y kuşağı, 1994 ile 2003 yılları arasında doğan Milenyum kuşağı, 2003 yılından sonra doğan Z kuşağı olarak sınıflandırıldığında bu kuşaklardan her birinin bir hedef pazarda tanımlanacak farklı özellikleri bulunmaktadır. Ya da aile değişkenini pazar bölümlendirmede kullanmak isteyen bir girişimci, genç ve bekar; genç, evli ve çocuksuz; genç, evli ve çocuklu; yaşlı ve bekar; yaşlı, evli ve çocuksuz gibi farklı aile yapılarından birine ya da birkaçına göre hedef pazarını tanımlayabilir. Endüstriyel bir pazara mal ya da hizmet sunan bir işletme için ise, alıcı firmanın büyüklüğü, yaşı ve örgüt yapısı gibi değişkenler kullanılarak pazar bölümlendirilebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum