İş Sağlığı ve Güvenliği Deneme Sınavı Sorusu #1194572

6331 Sayılı İŞ Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’ndaki düzenlemeler ile ilgili verilen bilgilerden hangisi doğrudur?


İşveren, İSGK m.4’de belirtilen iş sağlığı ve güvenliği konusundaki genel yükümlülüklerini yerine getirmezse, izleme ve denetleme yükümlülükle­rini yerine getirmezse yerine getirilmeyen her yükümlülük için ayrı ayrı 1.240 TL idari para cezası verilir.

İSGK m.6/I uyarınca belirtilen nitelikte iş güvenliği uzmanı veya işyeri he­kimi görevlendirmeyen işverene görevlendirmediği her bir kişi için ayrı ayrı 2.601 TL idari para cezası verilir.

İSGK m.8/I’e aykırı olarak işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarının hak ve yetkilerini, görevlerini yerine getirmeleri nedeniyle kısıtlayan işverenle­re ve m.8/VI uyarınca “işyeri sağlık ve güvenlik birimi” kurmayan işverenle­re 1.680 TL idari para cezası verilir.

İSGK m.10/I’e göre risk değerlendirmesi yapmayan veya yaptırmayan iş­verene 2.361 TL, aykırılığın devamı halinde her ay için 3.041 TL idari para cezası verilir.

İSGK m.11 uyarınca acil durum planlarını, yangınla mücadele ve ilk yardım planlarını, bu konudaki gerekli ön hazırlıkları yapmayan işverenlere ve m.12 uyarınca ciddi, yakın, önlenemeyen tehlike hallerine karşı tahliye planlarını hazırlamayan işverenlere uyulmayan her bir yükümlülük için 2.120 TL, ay­kırılığın devam ettiği her ay için aynı miktar idari para cezası verilir.


Yanıt Açıklaması:

İSGK m.8/I’e aykırı olarak işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarının hak ve yetkilerini, görevlerini yerine getirmeleri nedeniyle kısıtlayan işverenle­re ve m.8/VI uyarınca “işyeri sağlık ve güvenlik birimi” kurmayan işverenle­re 1.680 TL idari para cezası verilir. Doğru cevap C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum