İş Sağlığı Ve Güvenliği Mevzuatı Deneme Sınavı Sorusu #1381838

Bir gıda fabrikası lojistik işlemlerini yürütmek için A firması ile bir alt işveren sözleşmesi yapmıştır. Lojistik faaliyetlerini bu kanalla yürüten fabrika, bu çalışma şeklinin daha karlı olduğunu düşünmüş ve  işçi ücretlerinin maliyeti artırdığını fark ederek B firması ile bir alt işveren sözleşmesi yaparak lojistik faaliyetleri dışında çalışan tüm işçilerini bu firma üzerinden tekrar işe almıştır. Bir süre bu şekilde çalıştırdığı işçilerin ücretlerinde yeterince düşüş olmadığını düşünerek bu kez bir ihale daha yapmış ve C firması adı altında işçilerini yine işe almıştır. A firması ile lojistik faaliyetlerini yürüten gıda fabrikasının sözleşmesi bittiğinde bu kez lojistik faaliyetlerini D firması ile yürütme kararı almıştır. Lojistik faaliyetleri dışında kalan diğer çalışanlar, yıllardır aynı işyerinde aynı işi yaptıkları halde yeterince ücret artışı olmadığı ve sosyal haklardan mahrum bırakıldıkları tazminat davası açmışlar ve mahkemede işçileri haklı bulmuştur. Bu durumda gıda fabrikası çalışanlarının ücretlendirme politikası hangi firma üzerinden yapılacaktır?


A firması

B firması

C firması

D firması

Gıda fabrikası


Yanıt Açıklaması:

Uygulamada tarafların gerçek iradelerini, yani işçi temini (iş aracılığı) sözleşmelerini, asıl işveren alt işveren işçisi gibi
göstererek, alt işveren işçisi gibi gösterdikleri işçileri daha düşük ücret ve çalışma koşullarında çalıştırma yoluna gittikleri görülmektedir. Yine göstermelik ihalelerle arka arkaya iş verilen alt işverenler değişmesine rağmen, işçiler hep aynı kalmakta; işyerinde çalışmaya devam etmektedir.Muvazaalı bir asıl işveren-alt işveren ilişkisinde işçi başlangıçtan itibaren asıl işverenin işçisi olarak işlem görür (İK m.2, f.8). Bu takdirde taraflar muvazaalı alt işverenlik ilişkisi ile ulaşmak istedikleri amacı elde edemeyecekler, bu şekilde çalıştırılan işçiler başlangıçtan itibaren asıl işverenin işçisi olarak kabul edilecektir. Doğru yanıt E seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum