İş Sağlığı Ve Güvenliği Mevzuatı Deneme Sınavı Sorusu #1380796

BayX bir boya fabrikasında işe girmiş işyerinde gerekli önlemler alınmadığı için boya fabrikasında çıkan yangın sonucu ağır derecede yanmıştır. Fabrika bir şahsa ait olup yangın sırasında fabrikayı şahsın çocukları yönetmektedir. Bu durumda işyerinde meydana gelen iş kazasında  ilk cezai sorumluluk kime aittir?


İşçinin kendisine

Fabrika sahibine

Fabrika sahibinin çocuklarına

Vardiya amirine

Fabrika müdürüne


Yanıt Açıklaması:

Gerçek kişi işveren, hem iş sözleşmesinin tarafı olarak bu sözleşmeden doğan hakların ve borçların sahibi hem de bu sözleşmeden doğan yönetim hakkını en üst düzeyde kullanan kişidir. İşveren yalnızca yönetim hakkının sahibi değil aynı
zamanda hukuki, idari ve cezai sorumlulukların da muhatabıdır. Fabrika gerçek bir kişinin olduğu için fabrikada yangın sırasında şahsın çocuklarının olması kanunlar nezdinde kişiyi cezai sorumluluktan kurtaramaz. Kusuruyla kazanın oluşumuna katkısı olan işveren vekili de sorumlu olacaktır fakat İşveren vekilinin görevini yerine getirebilmesi için yönetim yetkisi bulunmayan bir alanda ortaya çıkan bir olaydan herhangi bir cezai veya idari sorumluluğu söz konusu olmaz. Bu nedenle bu tür bir olayda ilk cezai sorumluluk fabrika sahibine aittir. Doğru yanıt B seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum