İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1167161

İş hukukunun özel kaynakları ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


İş sözleşmesi, işçi sendikası ile işveren sendikası veya sendika üyesi olmayan işveren arasında yapılan ve toplu düzeyde iş ilişkilerini düzenleyen hukuk kaynağıdır.
Toplu sözleşmesi, bireysel iş ilişkilerinin temelini oluşturur ve bu ilişkide uygulanacak kuralları belirlemesi açısından önemli bir kaynaktır.
Toplu iş sözleşmesinde sözleşmenin işçi tarafının mutlaka bir işçinin olması gerekir.
İşyeri iç yönetmelikleri, işveren tarafından belirli bir işyerinde çalışma koşullarını belirlemek için tek taraflı olarak hazırlanan objektif ve genel nitelikte düzenlemelerdir.
Toplu iş sözleşmesinde işveren tarafı olarak; mutlaka işveren sendikaları yer almalıdır.

Yanıt Açıklaması: Doğru cevap d şıkkındadır. A şıkkı yanlıştır. Çünkü, işçi sendikası ile işveren sendikası veya sendika üyesi olmayan işveren arasında yapılan ve toplu düzeyde iş ilişkilerini düzenleyen hukuk kaynağı toplu iş sözleşmesidir. B şıkkı yanlıştır. Çünkü, bireysel iş ilişkilerinin temelini oluşturan ve bu ilişkide uygulanacak kuralları belirlemesi açısından önemli bir kaynak toplu iş sözleşmesi değil iş sözleşmesidir. C şıkkı yanlıştır. çünkü, Toplu iş sözleşmesinde işveren tarafı olarak; işveren sendikaları veya işveren yer almaktayken, sözleşmenin işçi tarafı olarak yalnızca işçi sendikaları yer almaktadır. Diğer bir ifadeyle, sözleşmenin işçi tarafının mutlaka bir işçi kuruluşu olması gerekmektedir. E şıkkı yanlıştır. Toplu iş sözleşmesinde işveren tarafı olarak; işveren sendikaları veya işveren yer almaktadır.
Yorumlar
  • 0 Yorum