İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1072518

İş Sözleşmesinin Unsurları ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


İşverenin işlerinin kö- tüye gitmesi sebebiyle işçilerine ücret ödememesi durumunda ücret borcu yoktur.

İş Kanunu hükümlerinin uygulanabilmesi için, o iş sözleşmesine dayanarak aralarında iş ilişkisi kurulan işçi ve işveren arasında “bağımlılık ilişkisi” bulunması şart değildir.

Eğer çalışan çalıştırana bağımlı olarak faaliyet göstermiyorsa da bir iş sözleşmesinden ve de işçi kavramından söz edilebilir.

Kişisel/hukuki bağımlılıktan söz edebilmek için işin, işverenin emir ve direktiflerine uygun bir biçimde ve onun denetimi altında görülmesi gerekir.

Kişisel/hukuki bağımlılığın doğal bir sonucu olarak iş sözleşmesi işçiyi işverenin otoritesi altı- na sokar, işveren işin görülmesi için emir verir ve işe nezaret ederek sonuçları kontrol eder. İşçi de bunlara uymak zorunda değildir.


Yanıt Açıklaması:

İş Kanunu hükümlerinin uygulanabilmesi için, o iş sözleşmesine dayanarak aralarında iş ilişkisi kurulan işçi ve işveren arasında “bağımlılık ilişkisi”bulunmalıdır. İşverenin işlerinin kö- tüye gitmesi sebebiyle işçilerine ücret ödememesi durumunda ücret borcunun olmadığı söylenemez.

Gerçekten de eğer çalışan çalıştırana bağımlı olarak faaliyet göstermiyorsa bir iş sözleşmesinden ve de işçi kavramından söz etmek mümkün değildir

Kişisel/hukuki bağımlılığın doğal bir sonucu olarak iş sözleşmesi işçiyi işverenin otoritesi altı- na sokar, işveren işin görülmesi için emir verir ve işe nezaret ederek sonuçları kontrol eder. İşçi de bunlara uymak zorundadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum