İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1168395

İş sözleşmesinin geçersizliği ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


İş sözleşmesi yapıldığı zaman Türk Borçlar Kanunu’nda öngörülen ve sözleşmenin hüküm ifade etmesi için aranan geçerlilik koşullarına sahip olması gerekmez.
Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler tarafların anlaşmasıyla geçerli olabilir.
Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini hiçbir koşulda etkilemez.
Sözleşmenin kurulması sırasında aşırı yararlanma, yanılma, aldatma, korkutma mevcutsa buna maruz kalan taraf iş sözleşmesinin iptalini talep edebilir.
Aşırı yararlanma, yanılma, aldatma, korkutma halinde ilgili taraf, iş sözleşmesini üç yıl içinde fesih edebilir.

Yanıt Açıklaması: A yanlıştır. İş sözleşmesi yapıldığı zaman Türk Borçlar Kanunu’nda öngörülen ve sözleşmenin hüküm ifade etmesi için aranan geçerlilik koşullarına sahip olması gerekir. B yanlıştır. Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür”. C yanlıştır. “Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez. Ancak, bu hükümler olmaksızın sözleşmenin yapılmayacağı açıkça anlaşılırsa, sözleşmenin tamamı kesin olarak hükümsüz olur. D şıkkı doğrudur. E. şıkkı yanlıştır. Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenen müesseseye göre bu durumu anlayan taraf iş sözleşmesini bir yıl içinde fesih edebilir.
Yorumlar
  • 0 Yorum