İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1168420

Ücretin türleri ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


Ücretin çalışılan süreye bağlı olarak ödenmesi halinde zamana göre ücret söz konusu olmaktadır.
Parça sayısı, uzunluk, ağırlık ve büyüklük gibi birimler esas alınarak işçinin alacağının belirlendiği ücret türüne götürü ücret denir.
Yüzde usulü ücret, yapılan işin sonucuna göre hesaplanan bir ücret türüdür.
İşçinin bireysel olarak veya grup içinde büyük bir çaba göstererek yapmış olduğu işi ödüllendirmek amacıyla ödenen ek ücrete ikramiye denir.
Prim, işveren tarafından işçinin yaptığı işten duyulan memnuniyeti göstermek veya yeni yıl, evlenme ve doğum gibi bazı özel nedenlerle verilen ek bir ödemedir.

Yanıt Açıklaması: A şıkkı doğrudur. B şıkkı yanlıştır. Parça sayısı, uzunluk, ağırlık ve büyüklük gibi birimler esas alınarak işçinin alacağının belirlendiği ücret türüne akort ücret denir. C şıkkı yanlıştır. Götürü ücret, yapılan işin sonucuna göre hesaplanan bir ücret türüdür. D şıkkı yanlıştır. İşçinin bireysel olarak veya grup içinde büyük bir çaba göstererek yapmış olduğu işi ödüllendirmek amacıyla ödenen ek ücrete prim denir. E şıkkı yanlıştır. İkramiye, işveren tarafından işçinin yaptığı işten duyulan memnuniyeti göstermek veya yeni yıl, evlenme ve doğum gibi bazı özel nedenlerle verilen ek bir ödemedir.
Yorumlar
  • 0 Yorum