İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #979115

İş kanunu hükümlerine göre iş sözleşmesinin baştan itibaren geçersiz sayıldığı ve işçinin söz konusu olan haklardan yararlanmasının mümkün olmadığı durumlara göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


İş sözleşmesinin geçersizliği herkes tarafından herhangi bir süreye tabi olmadan ileri sürülebilir.

İş sözleşmesinin geçersizliği sadece işveren ve hakim  tarafından bir ay süreyle ileri sürülebilir.

Geçersizliğin ileri sürüldüğü ana kadar yerine getirilen edinimler sebepsiz zenginleşme esasına göre iade edilir.

Geçerlilik koşullarında noksanlık ve aykırılık sadece sözleşmenin bir bölümüne ilişkin ise sadece bu bölüm geçersiz sayılır.

Sözleşmedeki koşulların ya da geçerlilik koşullarının sözleşmede yapılması mümkün değilse sözleşmenin tamamı geçersizdir.


Yanıt Açıklaması:

İş sözleşmesinin baştan itibaren geçersiz sayılması halinde ise, işçilerin söz konusu haklardan yararlanabilmeleri mümkün değildir. Hatta Türk Borçlar Kanunu’nun 77. maddesi gereğince geçersizliğin ileri sürüldüğü ana kadar yerine getirilen edimlerin sebepsiz zenginleşme esaslarına
göre iade edilmesi de gerekecektir. 
Geçerlilik koşullarına ilişkin noksanlık ve aykırılık sadece sözleşmenin belirli bir bölümüne ilişkin ise, sadece bu bölüm geçersiz sayılır. Ancak bu koşullar olmaksızın sözleşmenin yapılması mümkün değilse, sözleşmenin tamamı geçersizdir (TBKm.27). İş sözleşmesinin geçersizliği, herkes tarafından herhangi bir süreye tabi olmadan ileri sürülebileceği gibi, hakim tarafından da kendiliğinden göz önünde bulundurulur.

Yorumlar
  • 0 Yorum