İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #982419

İş Kanunu’na İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği’ne göre, “işyerinde tam süreli iş sözleşmesi ile yapılan emsal çalışmanın .............. oranına kadar yapılan çalışma kısmi çalışma; bu çalışmaya ilişkin iş sözleşmesine ise kısmi süreli iş sözleşmesi” denir.

Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?


üçte ikisi

dörtte biri

dörtte üçü

üçte biri

yarısı


Yanıt Açıklaması:

Nitekim İş Kanunu’nun 13. maddesinde, önceki kanunlarda da benzer düzenlemelerle, normal çalışma süreleriyle sınırlı, “işçinin normal haftalık çalışma…süresi kadar çalışmayı öngören iş sözleşmesidir” (İK m.13, f.1). Madde hükmünden de anlaşılacağı üzere, tam
süreli iş sözleşmesi karşısında kısmi süreli iş sözleşmesinden söz edebilmek için tam süreli iş sözleşmesi ile çalışan emsal işçiye göre, “önemli ölçüde daha az” bir haftalık çalışma süresinin, sözleşmede tespit edilmiş olması gerekir. İş Kanunu’na İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği’ne (ÇSY) göre, “işyerinde tam süreli iş sözleşmesi ile yapılan emsal çalışmanın üçte ikisi oranına kadar yapılan çalışma kısmi çalışma (m.6); bu çalışmaya ilişkin iş sözleşmesine ise kısmi süreli iş sözleşmesi” denir.

Yorumlar
  • 0 Yorum