İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1167144

Özel sektör ve kamu işyerlerinin çalıştırmak zorunda oldukları engelli ve eski hükümlü sayısı kaçtır?


İşverenler, 50 veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde %3 engelli, kamu işyerlerinde ise %4 engelli ve %2 eski hükümlü işçiyi çalıştırmakla yükümlüdürler.
İşverenler, 100 veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde %4 engelli, kamu işyerlerinde ise %6 engelli ve %3 eski hükümlü işçiyi çalıştırmakla yükümlüdürler.
İşverenler, 100 veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde %5 engelli, kamu işyerlerinde ise %5 engelli ve %2 eski hükümlü işçiyi çalıştırmakla yükümlüdürler.
İşverenler, 50 veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde %1 engelli, kamu işyerlerinde ise %2 engelli ve %1 eski hükümlü işçiyi çalıştırmakla yükümlüdürler.
İşverenler, 50 veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde en az 3 engelli, kamu işyerlerinde ise en az 4 engelli ve 2 eski hükümlü işçiyi çalıştırmakla yükümlüdürler.

Yanıt Açıklaması: İş Kanunu’nda engelli ve eski hükümlülerin istihdam edilebilmelerine yönelik kota yöntemine ilişkin hükme yer verilmiştir. Kanuna göre işverenler, 50 veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde %3 engelli, kamu işyerlerinde ise %4 engelli ve %2 eski hükümlü işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler. İşverenin, aynı il sınırları içinde birden fazla işyeri varsa bu kapsamda çalıştırmakla yükümlü olduğu işçi sayısı, toplam işçi sayısına göre hesaplanacaktır.
Yorumlar
  • 0 Yorum