İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1165702

Üyelik aidatına ilişkin aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Üyelik aidatlarının miktarı kuruluşların tüzüklerinde belirtilen usul ve esaslara göre yönetim kurulu tarafından belirlenir.
Üyelik aidatları yetkili işçi sendikalarının işveren sözlü başvurusu üzerine, işçinin ücretinden kesilmek suretiyle sendikaya ödenir.
İşveren tarafından kesilen aidat iki ay içinde ilgili sendikaya ödenmek zorundadır.
Talebe rağmen ödenmesi gereken üyelik aidatını kesmeyen işveren aidat miktarını bankalarca işletme kredilerine uygulanan en yüksek faiziyle birlikte sendikaya ödemekle yükümlüdür.
İşveren adına faize hükmedebilmek için ayrıca bildirim şartı aranır.

Yanıt Açıklaması: Sendikal kuruluş üyesi bir kişinin üyelikten doğan en önemli borçlarından birisi üyelik aidatı ödemektedir. Üyelik aidatının mikatarının sendikal kuruluşların tüzüklerinde belirlenen usul ve esaslara göre genel kurul tarafından belirlenmesi gerekir. Sendikal kuruluşun faaliyeti durduğu anda borç da oratadan kalkar. üyelik aidatı, yetkili işçi sendikasının işverene yazılı başvurusu üzerine, işçinin ücretinden kesilmek suretiyşe ilgili sendikaya ödenir. Üyelik aidatını kesmeyen veya kesmesine rağmen bir ay içinde ilgili işçi sendikasına ödemeyen işveren bldirim şarıtu aranmaksızın aidat miktarını işletme kredilerine uygulanan en yüksek faiziyle birlikte ödemekle yükümlüdür. Doğru Cevap B şıkkıdır.
Yorumlar
  • 0 Yorum