İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1166395

İş sözleşmelerinin saptanan sürenin dolması ile bitmesi hakkında aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?


Belirsiz süreli iş sözleşmeleri, saptanan sürenin bitimi ile son bulur.
İş sözleşmelerin süre sadece ilerideki bir tarih olarak kararlaştırılabilir.
İş sözleşmesinin konusunu oluşturan işin bitmesi, sürenin bitmesi anlamına gelmez.
İş sözleşmesinde saptanan sürenin bitmesiyle taraflardan biri sözleşmenin sona erdiğini bildirilmedikçe sözleşme bitmiş sayılmaz.
Esaslı bir sebebin varlığı halinde, saptanan süre dolmasına rağmen iş sözleşmesi, süresinin bitiminden sonra örtülü olarak sürdürülüyorsa, belirsiz süreli sözleşmeye dönüşür.

Yanıt Açıklaması: Belirli süreli iş sözleşmeleri, ilke olarak saptanan sürenin bitimi ile son bulur. Bu süre ilerideki bir tarih olarak belirlenebileceği gibi; gün, hafta, ay ve yıl gibi bir zaman dilimi olarak da kararlaştırılabilir. Hatta iş sözleşmesinde devam süresine ilişkin belirli bir süre öngörülmemiş olsa bile, iş sözleşmesi konusunu oluşturan işin niteliğine bağlı olarak belirli bir süreyle sınırlı da olabilir. Bu şekilde, belirli süreli iş sözleşmelerinde saptanan sürenin dolmasıyla sözleşme kendiliğinden sona erer. Sözleşmenin sona ermesi için taraflardan birinin bildirimine gerek yoktur. Bu tür iş sözleşmelerinde, karşılaşılabilecek bir durum, belirli süreli iş sözleşmesinin süresinin bitiminden sonra örtülü olarak sürdürülmesidir. Başka bir deyişle, kararlaştırılan sürenin sona ermiş olmasına rağmen işçi çalışmaya, işveren de çalıştırmaya devam etmektedir. Böyle bir halde, Türk Borçlar Kanunu’nun 430. maddesi çerçevesinde belirli süreli iş sözleşmesi, süresinin bitiminden sonra örtülü olarak sürdürülüyorsa, belirsiz süreli sözleşmeye dönüşür.
Yorumlar
  • 0 Yorum