İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1166393

İstanbul'da bir bar işletmecisi olan Bay (A), işletmesinde kullanılmak üzere uyuşturucu madde temin etmek istemektedir. Bu maddelerin düzenli olarak teminini ve satışını gerçekleştirmesi için Bayan (B) ile bir iş sözleşmesi yapmıştır.Bahsedilen iş sözleşmesi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


İş sözleşmesi Bayan (B)'nin hizmet görmesini amaçladığı için şekil şartlarına uyulmuş ise geçerlidir.
Bayan (B)'nin hizmet görmesini amaçlıyor olsa da bu iş sözleşmesi ahlaka ve adaba aykırı olduğu için iptal edilebilir.
İş sözleşmesi emredici hukuk kurallarına aykırıdır. Ancak taraflar ileri sürmeden hakim tarafından dikkate alınamaz.
Kanunun emredici hükümlerine olan aykırılık, Bayan (B) tarafından 1 yıl içinde ileri sürüldükten sonra iş sözleşmesi iptal edilebilir.
İş sözleşmenin konusu kamu düzenine, ahlak ve adaba aykırı olduğu için, iş sözleşmesi baştan itibaren hükümsüzdür.

Yanıt Açıklaması: Türk Hukuku uyuşturucu madde temini ve bunların satışının yapılmasını yasaklamıştır. Ayrıca bu maddelerin satışının kamu düzenine, ahlak ve adaba aykırı olduğu kabul edilir. Bir iş sözleşmesinin konusunun kanunun emredici hükümlerine, kamu düzenine, kişilik haklarına, ahlak ve adaba aykırı olması, iş sözleşmesinin geçersizliği sonucunu doğurur. Bu sebeple sözleşme şekil şartlarına uygun olarak yapılmış olsa bile geçerli sayılamaz. Ayrıca sözleşmenin bu sebeplerle sakat olması iptal edilebilirlik yaptırımını değil, geçersizlik yaptırımını gerektirir. Bunun anlamı sözleşmenin baştan itibaren hükümsüz sayılmasıdır.
Yorumlar
  • 0 Yorum