İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1166493

İsteğe bağlı sigortalılığa ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


İsteğe bağlı sigorta, kişilerin isteğe bağlı olarak prim ödemek suretiyle uzun vadeli sigorta kollarına ve genel sağlık sigortasına tabi olmalarını sağlayan sigortadır.
İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için Türkiye’de ikamet etmek ya da Türkiye’de ikamet etmek iken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerdeki Türk vatandaşı olmak zorunludur.
İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için 5510 sayılı kanuna tabi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmamak gerekmektedir.
Sigortalı olarak çalışmakla birlikte ay içerisinde 30 günden az çalışmayan ya da tam gün çalışmayan kişiler de isteğe bağlı sigortalı olabilirler.
Kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmış olanlar da isteğe bağlı sigortalı olabilirler.

Yanıt Açıklaması: Sosyal sigortalar anlamında sigortalılık, kişilerin isteğine bırakılmamıştır. Sigortalılık, zorunluluk esasına dayanmaktadır. Bununla birlikte mevzuatımızda, isteğe bağlı sigortalılık da düzenlenmiştir. İsteğe bağlı sigorta, kişilerin isteğe bağlı olarak prim ödemek suretiyle uzun vadeli sigorta kollarına ve genel sağlık sigortasına tabi olmalarını sağlayan sigortadır (SSGSSK m.50/1).
Yorumlar
  • 0 Yorum