İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #955714

Toplu iş sözleşmesinin içeriğiyle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


Toplu iş sözleşmelerindeki iş sözleşmesinin sona ermesi ile ilgili hususları düzenleyen hükümlere, borç doğuran hükümler denir.

Borç doğuran hükümler toplu iş sözleşmelerinin zorunlu unsurlarındandır. 

Ücret, fazla çalışma, primle ilgili hükümler, iş sözleşmesinin içeriğine ilişkin borç doğuran hükümlere örnektir. 

Özel hakeme başvurulması konularına ilişkin hükümler borç doğuran hükümlere örnektir.

Toplu iş sözleşmelerinde, tarafların karşılıklı hak ve borçlarını, sözleşmenin uygulanmasını düzenleyen hükümlere normatif hükümler denir.


Yanıt Açıklaması:

D şıkkı doğrudur. A ve B şıkkı yanlıştır. Toplu iş sözleşmelerinde yer alan, iş sözleşmesinin yapılması, muhtevası ve sona ermesi ile ilgili hususları düzenleyen hükümlere toplu iş sözleşmelerinin normatif hükümleri denilir. Bu hükümler toplu iş sözleşmelerinin zorunlu unsurlarındandır. Bir başka ifadeyle iş sözleşmesinin yapılması, içeriği veya sona ermesiyle ilgili düzenleme bulunmayan bir sözleşme toplu iş sözleşmesi olarak kabul edilemez. C şıkkı yanlıştır. Ücret, fazla çalışma, prim, ikramiye, sosyal yardımlar, izinler, çalışma süreleri ile ilgili hükümler de iş sözleşmesinin içeriğine ilişkin normatif hükümlere örnektir. E şıkkı yanlıştır. Toplu iş sözleşmelerinde, tarafların karşılıklı hak ve borçlarını, sözleşmenin uygulanmasını ve denetimini, uyuşmazlıkların çözümünde başvurulabilecek yolları düzenleyen hükümlere borç doğuran (borçlar hukukuna ilişkin) hükümler denir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum