Isıtma Havalandırma ve Klima Sistemlerinde Enerji Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #1073648

Aşağıdakilerden hangisi Kaskad sisteminin başlıca avantajlarından biri değildir?


Özellikle geçiş mevsimlerinde tek kazanın düşük kapasitede verimsiz çalıştırılması yerine; bir, iki ya da üç cihaz tam kapasiteyle çalıştırılarak verimli bir işletme ortaya çıkar.

Kaskad sisteminde kullanılan duvar tipi kazanların gövdesi küçük olduğundan ışınım kayıpları daha fazla görünmektedir.

Cihazın su hacminin küçük olması, suyun daha kısa sürelerde istenilen sıcaklık değerine ulaştırılmasını sağlayacaktır.

Kaskad sistemi, uygulanma mantığı gereği birden fazla duvar tipi kazana dayandığından, bakım ve arıza durumunda yedeklenme olanağı vardır.

Tek bir kazan söz konusu olmadığından kullanılan su hacmi daha az olacaktır. Bundan dolayı da daha az su kütlesi ısıtılacak ve dolaştırılacaktır.


Yanıt Açıklaması:

Kaskad sisteminin başlıca avantajları şu şekilde ortaya konulabilir:

•Özellikle geçiş mevsimlerinde tek kazanın düşük kapasitede verimsiz çalıştırılması yerine; bir, iki ya da üç cihaz tam kapasiteyle çalıştırılarak verimli bir işletme ortaya çıkar.
• Duvar tipi kaskad cihazlar, kazan dairesinde çok az yer kapladığından kazan dairelerinin geri kalan kısımları farklı amaçlar için kullanılabilir.
• Tek bir kazan söz konusu olmadığından kullanılan su hacmi daha az olacaktır. Bundan dolayı da daha az su kütlesi ısıtılacak ve dolaştırılacaktır.
• Cihazın su hacminin küçük olması, suyun daha kısa sürelerde istenilen sıcaklık değerine ulaştırılmasını sağlayacaktır.
• Kaskad sisteminde kullanılan duvar tipi kazanların gövdesi küçük olduğundan ışınım kayıpları da doğal olarak daha azdır.
• Kaskad sistemi, uygulanma mantığı gereği birden fazla duvar tipi kazana dayandığından, bakım ve arıza durumunda yedeklenme olanağı vardır.

Yorumlar
  • 0 Yorum