İslam İnanç Esasları Deneme Sınavı Sorusu #1198003

I. Eşariyye - Nasları öne çıkarmakla birlikte Kur’an ve sahih hadislerle aklî ve bilimsel bilgileri uzlaştırmayı ana ilke olarak benimser.

II. Selefîler - İnsanların sorumlu tutuldukları fiiller dâhil olmak üzere bütün varlık ve olaylar Allah’ın ilim, irade ve yaratma sıfatlarının kapsamı içindedir.

III. Cebriyye - insanların tercihlerine, tutum ve davranışlarına bağlı olarak Allah dilerse Levh-i Mahfûz’a yazdıklarını değiştirebilir.

IV. Şia - Allah’ın ilmi, iradesi ve yaratması bütün varlık ve olayları kuşattığından insanın irade özgürlüğü ve eylem yapma gücü yoktur.

Yukarıda verilen mezhepler ve özelliklerine ilişkin eşleştirmelerden hangisi ya da hangileri doğrudur?


I ve II

I, II ve III

I, II ve IV

II, III ve IV

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Eşariyye'ye göre nasları öne çıkarmakla birlikte Kur’an ve sahih hadislerle aklî ve bilimsel bilgileri uzlaştırmayı ana ilke olarak benimser. Selefîlere göre insanların sorumlu tutuldukları fiiller dâhil olmak üzere bütün varlık ve olaylar Allah’ın ilim, irade ve yaratma sıfatlarının kapsamı içindedir. Şia'ya göre insanların tercihlerine, tutum ve davranışlarına bağlı olarak Allah dilerse Levh-i Mahfûz’a yazdıklarını değiştirebilir. Cebriyye'ye göre ise Allah’ın ilmi, iradesi ve yaratması bütün varlık ve olayları kuşattığından insanın irade özgürlüğü ve eylem yapma gücü yoktur.

Yorumlar
  • 0 Yorum