İslam Kurumları ve Medeniyeti Deneme Sınavı Sorusu #373351

Aşağıdakilerden hangisi kültür ve medeniyet arasındaki farklardan değildir?


Kültür milli, medeniyet milletlerarasıdır.

Medeniyet ferdi^ iradelerle ve metot (usu^l ve akıl) vasıtalarıyla ortaya çıkan sosyal olaylar bütünüdür. Kültür ise ilham ve duygu vasıtasıyla oluşur ve gelişir.

Medeniyet, dini^, ahla^ki^, bedii^ (estetik) duyguların bütünüdür. Kültür  iktisadi^, dini^, hukuki^, ahla^ki^ vb. fikirlerin bütünüdür.

Medeniyet, insanın fayda elde etmek düşüncesiyle bir amaca erişmek için kullandığı araçların tümünü ifade eder. Kültürler ise kendi başlarına amaç olan şeylerdir.

Kültürü oluşturan duygular içten ve samimi oldukları için görülmeleri ve incelenmeleri çok güçtür. Medeniyet ise dışta görünen kavram ve faaliyetlerden, kısaca birçok teşkila^t ve müesseselerden oluşur.


Yanıt Açıklaması:

Kültür unsurları ise belli bir metotla, fertlerin iradesiyle ortaya çıkmamıştır. Mesela, bir kültür unsuru olan dil, insanlar tarafından belli bir metotla oluşturulmuş ve geliştirilmiş değildir. Dini^, ahla^ki^, estetik (bedii^) duyguların durumu da böyledir. O¨yleyse kültür ile medeniyeti birbirinden ayıran husus, kültürün özellikle duygulardan, medeniyetin özellikle bilgilerden meydana gelmiş olmasıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum