İslam Mezhepleri Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #615201

I. İlk ve sonraki temsilcileri,II. Temel fikir ve kavramları,III. Mezhep ve akım isimlerinin kaynakları,IV. Mezhep ve akımların doğuş sebepleri,Yukarıdakilerden hangileri, İslâm düşüncesinin itikadî, ideolojik ve politik geçmişini ve bugüne yansımasını mezhepler ve akımlar üzerinden incelemek isteyen bir Mezhepler Tarihi araştırmacısının ele alacağı belli başlı meseleler arasında yer alır?


I, II

III, IV

II, III

I, II, III

I, II, III, IV


Yanıt Açıklaması:

İslâm düşüncesinin itikadî, ideolojik ve politik geçmişini ve bugüne yansımasını mezhepler ve akımlar üzerinden incelemek isteyen bir Mezhepler Tarihi araştırmacısının ele alacağı belli başlı meselelerİ şu şekilde sıralamak mümkündür:

a) Mezhep ve akım isimlerinin kaynakları, b) Mezhep ve akımların doğuş sebepleri, c) Teşekkül süreçleri, d) Bulundukları mekân ve coğrafya ile olan ilişkileri, e) Kimler ve hangi toplumsal yapılar ile başladıkları, f) İlk ve sonraki temsilcileri, g) Temel fikir ve kavramları, h) Oluşturdukları edebiyat, i) Yaşadıkları iç bölünmeler, j) Yayıldıkları bölgeler, k) Diğer dini ve siyasi oluşumlarla ilişkileri ve tartışma konuları, l) Günümüzdeki durumları, m) İslâm düşüncesine katkıları, n) Haklarında yapılmış çağdaş araştırmalar. Doğru cevap E'dir.

B durumda tüm seçenekler doğru olduğundan doğru cevap E'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum