İslam Tarihi ve Medeniyeti 1 Deneme Sınavı Sorusu #1375291

I. Muâviye’nin sağlığında oğlu Yezid’i veliaht tayin ederek hilâfetin saltanata dönüştürmesi

II. Muhaliflerin kuvvet kullanılarak susturulmaya çalışılması,

III. Ehl-i Beyt mensupları ve taraftarlarının baskı altında tutulması

IV. Hükümdarların takip ettiği şiddet politikası yüzünden Hucr b. Adiy, Hz. Hüseyin ve Abdullah b. Zübeyr gibi önemli şahsiyetlerin öldürülmesi

Emevîlerin ilk döneminde yaşanan olay ya da uygulamalardan hangisi ya da hangileri devletin yıkılış sürecine etki etmiştir?


II ve III

II ve IV

II, III ve IV

I, II ve III

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Muâviye b. Ebû Süfyan’ın Hz. Ali ve Hz. Hasan’a karşı güç kullanarak halifeliğe gelmesi öteden beri İslâm toplumunda eleştirilen bir husus olmuştu. Muâviye’nin sağlığında oğlu Yezid’i veliaht tayin ederek hilâfetin saltanata dönüştürmesi de ciddi tepkilere sebep oldu. Muhaliflerin kuvvet kullanılarak susturulmaya çalışılması, kabile asabiyetine dayalı ırkçı politika izlenmesi, Ehl-i Beyt mensupları ve taraftarlarının baskı altında tutulması, hükümdarların takip ettiği şiddet politikası yüzünden Hucr b. Adiy, Hz. Hüseyin ve Abdullah b. Zübeyr gibi önemli şahsiyetlerin öldürülmesi, Harre Vakası, Kâbe’nin kuşatılıp tahrip edilmesi gibi olaylar İslâm toplumunun vicdanında derin yaralar açmış ve devletin ayakta kalış süresini azaltmıştır.

Doğru cevap E'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum