İşletme Bilgi Sistemleri Deneme Sınavı Sorusu #1380759

Aşağıdakilerden hangisi Pazarlama Bilgi Sisteminin (PBS) içerdiği farklı yönlerden biri değildir?


PBS pazarlanacak ürün ve hizmetlerin tasarım, geliştirme ve üretilmesi süreçlerine yer verir.

Karar almada elverişli enformasyonun organize edilmesini ve ilgili birimler arasında düzenli bilgi akışının gerekliliğini içerir.

Pazarlama karar alıcıları için toplanan ve organize edilen enformasyonun elverişli olmasını kapsar.

PBS tarafından sağlanan enformasyonun, daha ileri aşamalara taşınabilmesi pazarlama yöneticilerinden beklenmektedir.

PBS’nin operasyonel yönetimden ziyade, pazarlama karar alma eylemine vurgu yapılır.


Yanıt Açıklaması:

PBS kavramının içerdiği farklı yönler şunlardır:

Birinci yön; tanımın PBS kavramı içinde, bilgisayar donanım ve yazılımları içerdiğini ifade etmektedir. Başka bir ifadeyle PBS, bilgisayara dayalı olarak yapılanmaktadır. Ancak burada başlı başına bilgisayar kullanımından ziyade, elverişli enformasyonun elde edilmesi ve düzenlenmesi ön plandadır. Daha açık bir ifadeyle sistemde elektronik hesaplama teknikleri ya da yazılım becerilerinden çok, pazarlama enformasyon gereksinimi ve karar alma süreçleri önem kazanmaktadır.

İkinci yön; karar almada elverişli enformasyonun organize edilmesini ve ilgili birimler arasında düzenli bilgi akışının gerekliliğini işaret etmektedir. PBS farklı bir yönetsel beklentiye hizmet etmek üzere geçici olarak geliştirilmiş bir sistem değildir. PBS doğru karar almada, içerik, biçim, bileşenler ve anlam açılarından düzenli enformasyon akışıyla bir öngörü ya da kestirim yapmak için oluşturulur. Burada vurgulanmaya çalışılan nokta, PBS’ni pazarlama araştırmalarıyla birinci elden veri toplamaktan ayırmaktır. Bu arada, pazarlama araştırmalarından elde edilen birinci elden verilerin, PBS veritabanları için önemli bir kaynak olduğu da unutulmamalıdır.

Üçüncü yön; pazarlama karar alıcıları için toplanan ve organize edilen enformasyonun elverişli olmasını kapsar. Üst düzey pazarlama karar alıcıları, gereksinim duydukları enformasyonun neleri içereceğini planlama evresinde ele alıp belirlemelidir. PBS’nin başarısı bu düzeydeki yöneticilerin becerileriyle doğru orantılıdır.

Dördüncü yön; PBS tarafından sağlanan enformasyonun, daha ileri aşamalara taşınabilmesinin pazarlama yöneticilerinden beklenmesidir. PBS, tekrarı olan sorgular ve analizler için, pazarlama karar alıcılarının gereksinim duyduğu analitik kaynakları sağlar. Pazarlama yöneticilerinden, bu bulguları yorumlama, raporlar hazırlama, sonuçları tasarlama ve önerilerde bulunmanın yanı sıra, istatistiksel ve matematiksel modelleme ve niteliksel analizler yapmaları da beklenir.

Beşinci ve son yön; PBS’nin operasyonel yönetimden ziyade, pazarlama karar alma eylemine vurgu yapmasıdır. Bu haliyle PBS, bir planlama ve karar destek sistemi olarak telepazarlama, sipariş hazırlama, satış desteği gibi lojistik destek sistemlerinden ayrılmaktadır.

Bu nedenle doğru yanıt a) seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum