İşletme İlkeleri Deneme Sınavı Sorusu #1402389

"İşletmelerin küresel bir işletmeye dönüşürken küresel çapta bir strateji oluşturmaları gerekmektedir. Küresel çapta strateji oluştururken bazı stratejik boyutlar arasında tercih yapmalıdır." Buradan hareketle aşağıdaki şıklardan hangisi bu stratejik boyutlardan birisi olarak sayılamaz


Pazar katılımı

Ürün arzı

Pazarlama yaklaşımı

Rekabet hareketleri

Ürün talebi


Yanıt Açıklaması:

İşletmelerin küresel bir işletmeye dönüşürken küresel çapta bir strateji oluşturmaları gerekmektedir. Küresel çapta strateji oluştururken bazı stratejik boyutlar arasında tercih yapmalıdır. Bu stratejik boyutlar aşağıdaki gibi sıralanabilir (Eren, 2004: 260);


a) Pazar katılımı: Küresel işletmeler, gitmeyi düşündükleri ülkeleri küreselleşmeye yaptığı katkıya bakarak seçmektedir. Elektrolüks bu yöntemi uygulayarak kendini geliştirmiştir.
b) Ürün arzı: Küresel işletmeler ürün stratejilerini belirlerken yerel pazara uyum sağlayan, dünya standardı olan ürünler tercih etmektedir. Buna örnek olarak gelişmekte olan ülkelerin havaalanlarının kısa ve yumuşak zeminlerine özel olarak uyarlanmış Boing 737 uçakları gösterilebilir.
c) Değer katma faaliyetlerinin yeri: Küresel işletmeler değer zincirini kırarak her bir faaliyeti farklı bir ülkede gerçekleştirmek yoluyla maliyetlerini düşürebilir.
d) Pazarlama yaklaşımı: Küresel işletmelerin pazarlama stratejilerinde pazarlama karması elemanları, ülke bazında değil tüm dünya bir bütün olarak görülüp aynı düzeyde uygulanır.
e) Rekabet hareketleri: Küresel işletmelerde rekabet, aynı anda ve sistematik bir şekilde yapılmaktadır. Bir ülkedeki rakibin kaynaklarının tükenmesi için atak yapılabilir.
f) Küresel stratejiden melez stratejiye geçiş: Melez stratejilerde, ülkelerdeki işletmeler faaliyetlerini bir uluslararası merkezden yürütmekle kalmamakta, birbirleriyle de ilişkide bulunmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum