İşletme Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1140458

Örgütleri; karizmatik, geleneksel ve akılcı-yasal olmak üzere üçlü bir sınıflandırma yaparak analiz eden araştırmacı aşağıdakilerden hangisidir?


Alfred Sloan

Geoffrey Vickers

Max Weber

Henri Fayol

Frederick Taylor


Yanıt Açıklaması:

Max Weber ve Bürokrasi Yaklaşımı

Max Weber (1864-1920), Almanya’da doğmuştur. Hukuk alanında uzmanlaşmış ve Berlin Üniversitesinde öğretim üyesi olarak çalışmıştır. Weber’in örgütlerle ilgili çalışmalara katkısı, bürokrasi yaklaşımıyla olmuştur.

Weber’in bu yaklaşımı, örgütleri otorite ilişkileri bakımından tanımlamaktadır. Otorite ilişkilerinin incelenmesi, bireylerin emirlere uymalarının ve kendilerinden istenilenleri yapmalarının nedenleriyle ilgili kaygılardan kaynaklanmaktadır. Bu sorunla başa çıkabilmek için Weber, karşı koymalarına aldırmaksızın bireyleri itaat etmeye zorlama yeteneği olarak tanımladığı “güç” ve emir alan bireylerin gönüllü olarak uydukları “otorite” kavramları arasında bir ayırım yapmıştır. Bir otorite sisteminde; yönetilenler, yönetenlerin yasalara dayanarak yayınladıkları emirlerle karşılaşırlar. Weber, otoritenin yasallaştırdığı örgüt türleri arasında da ayırım yapmıştır. Bu örgüt türleri Weber tarafından “karizmatik”, “geleneksel” ve “akılcı-yasal” olarak adlandırılmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum