İşletme Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1307668

Aşağıdaki ifadelerden hangisi Hawthorne araştırmalarının sonuçları ile ilgilidir?

 


Her örgüt üyesinin yaptığı işin anlamlı ve örgüt için vazgeçilmez olduğuna inanmasının son derece önemli olduğu sunucuna ulaşılmıştır.

 

İşletmede insan unsurunun ve biçimsel olmayan örgütün önemi keşfedilmiştir.

 

Örgütsel yapının oluşmasında yöneticilerin davranışlarının önemini vurgulayarak neo-klasik yönetim kuramına katkıda bulunmuştur.

 

İşletmede kullanılan iş analizi, yönetmelik ve bütçe gibi araçların çalışanların olgunlaşmasını engellediği ve sorumluluk almaktan kaçmalarına neden olduğu saptanmıştır.

 

Çalışanların iş tatmininin ve dolayısıyla performansının işin içeriğinin zenginleştirildiği ölçüde artacağı öne sürülmüştür.


Yanıt Açıklaması:

Doğru yanıt dışındaki şıklarda yer alan ifadelerin her biri, ayrı bir modelin sonucunu belirtmektedir. Bu modellerin tümü, neo-klasik yönetim kuramı doğrultusunda geliştirilen modellerdir. Mayo tarafından yönetilen Hawthorne araştırmaları ise, grup üyelerinin davranışlarını etkilemede çalışma grubunun ne kadar önemli olduğunu ve bu konuda yöneticilerin neler yapması gerektiğini ortaya koymuştur. Elton Mayo, hem İnsan İlişkileri Okulu’nun, hem de Örgüt Sosyolojisi’nin kurucusudur.

Yorumlar
  • 0 Yorum