İşletme Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1307606

Herzberg’in Hijyen Model kapsamında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Herzberg’e göre, insanoğlu yaratılışının ruhsal doğası gereği; başarılar elde etmek, kendini geliştirmek, sınırlarını aşmak, kendini gerçekleştirmek gibi özelliklere sahiptir. İnsanlar öğrenmeye, üretmeye ve ürettiklerini görüp psikolojik açıdan tatmin ol
iş tatminiyle ilgili nedenlerin insanın yaratılışının ruhsal doğası gereği kusursuz olabilmek, ya da mükemmele ulaşabilmek için gizli kalmış özelliklerini ortaya çıkarmak istemesiyle ilgisi yoktur.
İnsanlar öğrenmeye, üretmeye ve ürettiklerini görüp psikolojik açıdan tatmin olmaya gereksinmesini duymazlar
Herzberg’e göre, iş tatminsizliğinin temel nedeni, kişinin “sosyal fiziksel yoksunluktan” kaçınmak istemesi değildir
insanın yaratılışının fiziksel ve ruhsal doğası gereği tatmininde çok benzer nedenler rol oynamaktadır.

Yanıt Açıklaması: Herzberg’e göre, iş tatminsizliğinin temel nedeni, kişinin “sosyal fiziksel yoksunluktan” kaçınmak istemesidir. Herzberg bu konudaki görüşünü şöyle açıklamaktadır: insanın yaratılışının fiziksel doğası gereği karşılamak zorunda olduğu bazı gereksinmeleri bulunmaktadır. Başka deyişle, yiyecek(beslenme), ısınma(konut), açıdan kaçınma(sağl›k), gelecek güvencesi(emeklilik), korunma(sosyal haklar) vb. gibi fiziksel gereksinmeleri toplumsal yaşayışın bir sonucudur. Dolayısıyla, bu gereksinmelerini giderebilmesi için çalışması gerekmektedir. Örneğin, parayla satın alabileceği yiyecek, konut gibi gereksinmelerini karşıayabilmek için önce bir işyerinde çalışarak para kazanması gibi. iş tatminiyle ilgili nedenler, insanın yaratılışının ruhsal doğası gereği kusursuz olabilmek, ya da mükemmele ulaşabilmek için gizli kalm›fl özelliklerini ortaya çıkarmak istemesinden kaynaklanmaktadır. Herzberg’e göre, insanoğlu yaratılışının ruhsal doğası gereği; başarılar elde etmek, kendini geliştirmek, sınırlarını aşmak, kendini gerçekleştirmek gibi özelliklere sahiptir. İnsanlar öğrenmeye, üretmeye ve ürettiklerini görüp psikolojik açıdan tatmin olmaya gereksinme duymaktadırlar. Bu gereksinmeleri Herzberg, güçlü bir “eyleme geçme dürtüsü” olarak nitelendirmektedir. Sonuçta, insanın yaratılışının fiziksel ve ruhsal doğası gereği tatmininde farklı nedenler rol oynamaktadır.
Yorumlar
  • 0 Yorum