İşletme Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1191155

Aşağıdakilerden hangisi basit örgüt yapısının güçlü yönlerinden biri değildir?


Hızlı olması

Esnek olması

Süreklilik bakımından daha ucuz olması

Kolay tah­min edilebilir olması

Uzmanlaşma sonucunda maliyetleri azaltması


Yanıt Açıklaması:

Basit yapı; birçok işletme düşük seviyede bölümlendirme, geniş çapta kontrol ve yetkinin tek bir kişi üzerinde toplandığı basit yapılanma modeliyle girişimcinin riski üzerine aldığı yapılar olarak kurulur. Çalışan sayısı arttıkça birçok örgüt basit yapılanma modelinde kalamamaktadır. Yapı gereği daha çok uzmanlaşma ve for­melleşme yoluna gitmektedir. Kurallar ve düzenlemeler getirilerek yapılan işte daha çok uzmanlaşılarak, bölümler kurularak, yönetim basamaklandırılıp örgüt daha bürokratik bir hale getirilmektedir. Bu tip yapının güçlü ve zayıf yönleri şöyledir:

  • Güçlü yanları; hızlı, esnek, süreklilik bakımından daha ucuz ve kolay tah­min edilebilir olmasıdır.
  • Zayıf yanları; örgüt büyüdükçe uygun bir yönetim şekli olmaması ve yönetimin tek kişide toplanması riskinin olmasıdır.

İşlevsel (Fonksiyonlara göre) yapı; işlevsel yapılanma örgüt içerisindeki benzer veya ilişkili bölümleri bir arada toplayan bir yapılanma tipidir. Bu tip bir yapılan­mayı işlevsel bölümlerin örgütün geneline uygulanması olarak değerlendirebiliriz.

  • Güçlü yanları; uzmanlaşma sonucunda maliyetleri azaltması ve benzer özellikler gösteren çalışanların bir grup altında toplanmasıdır.
  • Zayıf yanları; yöneticilerin işlevsel hedeflere ulaşırken örgütün geneli için daha iyi olacağını gözden kaçırmaları ve fonksiyon hedeflerine odaklanıp büyük resmin görülememesidir. Doğru yanıt E’dir.
Yorumlar
  • 0 Yorum