İşletme Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1307933

“Saat öğleden sonra 2:37 ve bir müşteri film stüdyosunda ve aynı gün içerisinde bir rulo film bırakmak için çalışıyor. Mağaza politikalarına göre bu hizmet için film öğleden sonra 2’ye kadar bırakılmak zorundadır. Tezgahtar bu kurala uyması gerektiğini bilmektedir. Aynı zamanda müşteri ile uzlaşmak istemekte ve filmin o günişlenebileceğini bilmektedir. Filmi kabul etmeye karar verir ve bunu yaparken kuralları ihlal eder. Tezgahtarın tek isteği yöneticisinin bunu yaptığını öğrenmemesidir.”Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki durumu formelleşme açısından en iyi özetlemektedir?


Örgüt kurallarını yok saymak herşeyin üstündedir. Personel kuralı çiğneyerek formelleşme'yi azaltmaktadır.
Bazı kurallar çok kısıtlayıcı olabilir, birçok yönetici çalışanlarına bazı insiyatif kullanma konusunda izin vererek personelini çoğunlukla motive ediyor ve iş tatmini ve örgütsel bağlılığı artırarak müşteri memnuniyetini de sağlamaktadır.
Personel müşteri memnuniyeti için her kuralı çiğneyebilir. Çünkü işletme müşteri memnuniyeti ile sürdürülebilir olmaktadır.
İşletme sahibi kurallara uyarak personeli işten uzaklaştırmalıdır. Çünkü bazı işletmelerde kurallar, müşteri memnuniyetinden önce gelebilmektedir.
Yöneticinin haberi olmadan personel, işletmenin kurallarını müşteri memnuniyeti için çiğneyebilir. Çünkü yönetici o andaki konuyu bilmediği için personel insiyatif kullanarak en iyisini yapmıştır.

Yanıt Açıklaması: Örnekte eleman müşterinin isteğini yaparak işletmesinin kurallarını çiğnedi. Fakat kuralları çiğneyerek işletmesine gelir sağladı ve iyi bir müşteri hizmetiyle müşteri memnuniyeti sağladı. Sonuç olarak işletme yöneticileri personeline bazı insiyatifler vererek işletmenin ve personelin verimliliği artırabilirler.
Yorumlar
  • 0 Yorum