İşletmelerde Karar Verme Teknikleri Deneme Sınavı Sorusu #918627

Aşağıdakilerden hangisi kötümserlik ölçütü yaklaşımına göre doğrudur?


Karar verici kazanç yapılı bir problem üzerinde çalıştığında, her karar alternatifi için strateji matrisinin satırlarında yer alan en büyük değerleri seçer.

Karar verici kazanç yapılı bir problem üzerinde çalıştığında, her bir karar alternatifi için önce strateji matrisinin satırlarında yer alan en düşük değerleri seçer.

Karar verici kazanç yapılı bir problem üzerinde çalıştığında seçtiği bu değerler arasından en büyük değerli olan karar alternatifini en iyi karar olarak benimser.

Tersine karar verici maliyet yapılı bir problem üzerinde çalıştığında her karar alternatifi için strateji matrisinin satırlarında yer alan en küçük değerleri seçer.

Tersine karar verici maliyet yapılı bir problem üzerinde çalıştığında seçtiği bu değerler arasından en küçük değerli olan karar alternatifini en iyi karar olarak benimser.


Yanıt Açıklaması:

Kötümserlik ölçütüne göre karar vericinin benimseyeceği karar alternatifi strateji mat- risine göre, kazanç yapılı problemlerde, EnBüyük{EnKüçük(sij)} işlemi ile tespit edilirken, maliyet yapılı problemlerde ise EnKüçük{EnBüyük(sij)} işlemi ile tespit edilir. Bu işlemlere göre, karar verici kazanç yapılı bir problem üzerinde çalıştığında, her bir karar alternatifi için önce strateji matrisinin satırlarında yer alan en düşük değerleri seçer daha sonra bu değerler arasından en büyüğüne sahip değeri olan karar alternatifini en iyi karar olarak benimser. Karar verici maliyet yapılı bir problem üzerinde çalıştığında ise her bir karar alternatifi için strateji matrisinin satırlarında yer alan en büyük değerleri seçer ve bu değerler arasından en küçüğüne sahip değeri veren karar alternatifini en iyi karar olarak belirler.

Yorumlar
  • 0 Yorum