İşletmelerde Karar Verme Teknikleri Deneme Sınavı Sorusu #918646

Aşağıdakilerden en büyük olasılık ölçütüyle ilgili hangisi doğrudur?


Karar problemi kazanç yapılı ise, en yüksek olasılığa sahip doğal durum için karar alternatiflerinin sonuç değerlerinden en yükseğini veren karar alternatifi, en iyi karar olarak kabul edilir.

Risk ortamında karar verme durumunda olan bir karar verici, tüm doğal durumlar üzerinden hesaplama yaptığında en büyük olasılık ölçütüne göre karar vermiş olur.

Karar verici yalnızca en düşük olasılıklı doğal durumun ortaya çıkardığı sonuçlar ile ilgilenir.

Karar problemi maliyet yapılı ise, en yüksek olasılığa sahip doğal durum sonuçları içinde en büyük değeri veren karar alternatifi, en iyi karar olarak benimsenir.

En büyük olasılık ölçütü, iki doğal durumu dikkate alır.


Yanıt Açıklaması:

Risk ortamında karar verme durumunda olan bir karar verici, tüm doğal durumlar üzerinden hesaplama yapmak yerine ortaya çıkma şansı bir başka ifadeyle gerçekleşme olasılığı en yüksek olan doğal duruma göre hareket ettiğinde, en büyük olasılık ölçütüne göre karar vermiş olur. Karar verici böyle bir durumda yalnızca en yüksek olasılıklı doğal durumun ortaya çıkardığı sonuçlar ile ilgilenir. Artık kanıksadığınız gibi karar probleminin kazanç veya maliyet yapılı olmasına göre karar verme biçimi değişmektedir. Karar problemi kazanç yapılı ise, en yüksek olasılığa sahip doğal durum için karar alternatiflerinin sonuç değerlerinden en yükseğini veren karar alternatifi, en iyi karar olarak kabul edilir. Karar problemi maliyet yapılı ise, en yüksek olasılığa sahip doğal durum sonuçları içinde en küçük değeri veren karar alternatifi, en iyi karar olarak benimsenir. En büyük olasılık ölçütü, hesaplaması en kolay ölçütlerden bir ta- nesi olmakla beraber, yalnızca bir tek doğal durumu dikkate alması nedeniyle, diğer ölçütlere göre daha zayıf bir karar verme ölçütüdür.

Yorumlar
  • 0 Yorum