İşletmelerde Karar Verme Teknikleri Deneme Sınavı Sorusu #924481

Aşağıdakilerden hangisi, analitik hiyerarşi sürecinde, elemanlar arasında ikili karşılaştırmalarda temel ölçekten yararlanılmasıyla ilgili olarak doğru değildir?


Temel ölçeğin kullanımıyla, yargılar ve tercihler sayısallaştırılır.

Elemanların arasında ikili karşılaştırmalar ortak olan özelliklerine göre yapılır.

İkili karşılaştırmalar kriterler ve seçenekler için ayrı ayrı yapılır.

Karşılaştırması yapılan elemanların oluşturduğu kümenin homojen olması gerekmez.

Baskınlık ifadesi kriterler karşılaştırılırken önem olarak, kriterlere göre seçenekler değerlendirilirken ise tercih olarak yorumlanır.


Yanıt Açıklaması:

Analitik hiyerarşi sürecinde, elemanlar arasında ikili karşılaştırmalarda temel ölçekten yararlanılır. Temel ölçeğin kullanımıyla yargılar, tercihler sayısallaştırılır. Elemanların arasında ikili karşılaştırmalar ortak olan özelliklerine göre yapılır. Karşılaştırmayı yapan kişi, elemanlar arasında küçük olanı birim olarak kabul eder ve diğer elemanın bu küçük
elemana göre kaç kat önemli, tercih edilebilir olduğunu başka bir ifadeyle daha baskın olduğunu temel ölçekten uygun büyüklüğü seçerek ifade eder. İkili karşılaştırmalar kriterler ve seçenekler için ayrı ayrı yapılır. Baskınlık ifadesi kriterler karılaştırılırken önem olarak,  kriterlere göre seçenekler değerlendirilirken ise tercih olarak yorumlanmaktadır. Karşılaştırması yapılan elemanların oluşturduğu kümenin homojen olması gerekmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum