İşletmelerde Karar Verme Teknikleri Deneme Sınavı Sorusu #912471

  1. Karar problemi (nedeni araştırılacak sonuç) belirlenerek bir okun işaret ettiği dikdörtgen içine sağ tarafta yer alacak biçimde kısaca yazılır.
  2. Probleme yol açabileceği düşünülen ana sebepler birer kutu içine alınarak bu oka bağlanır.
  3. Her ana sebep için “Bu ana sebep niçin ortaya çıktı?” sorusu sorularak alt sebepler belirlenir.
  4. Ana sebeplere önem sırasını belirten numaralar eklenir.
  5. Her bir ana sebep önem sırasına göre ele alınarak, öncelikle alt sebeplerin nasıl ortadan kaldırılacağına ilişkin çözüm önerileri geliştirilir.

Yukarıdakilerden hangileri Sebep-Sonuç Diyagramı ( Balık Kılçığı Tekniği) adımlarındandır?


I ve II

III ve IV

III, IV ve V

II, III, IV ve V

I, II, III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Sebep-Sonuç Diyagramı (Balık Kılçığı Tekniği) Kaoru Ishikawa tarafından geliştirilen bir tekniktir. Karar probleminde, problemin olası nedenlerinin sistematik olarak ortaya konması ve analiz edilmesi amacıyla kullanılır. Problemi doğuran ya da etkileyen sebepleri ana gruplara ve alt gruplara ayırarak analiz eder. Sebep – Sonuç Diyagramını çizmek için aşağıdaki adımlar uygulanır:

  1. Adım: Karar problemi (nedeni araştırılacak sonuç) belirlenerek bir okun işaret ettiği dikdörtgen içine sağ tarafta yer alacak biçimde kısaca yazılır.
  2. Adım: Bu probleme yol açabileceği düşünülen ana sebepler birer kutu içine alınarak bu oka bağlanır. Ana sebepler olarak insan, makine, malzeme, yöntem, çevre biçiminde bir gruplandırma yapılsa da bu bir standart değildir. Ana nedenler ve sayıları ilgili probleme göre belirlenir.
  3. Adım: Her ana sebep için “Bu ana sebep niçin ortaya çıktı?” sorusu sorularak alt sebepler belirlenir. Alt sebepler de ana sebebi temsil eden çizgilere ince çizgiler olarak eklenir.
  4. Adım: Ana sebeplere önem sırasını belirten numaralar eklenir.
  5. Adım: Her bir ana sebep önem sırasına göre ele alınarak, öncelikle alt sebeplerin nasıl ortadan kaldırılacağına ilişkin çözüm önerileri geliştirilir. Alt sebeplerin tamamı ortadan kaldırıldığında ana sebep de ortadan kaldırılmış olur.

Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi seçeneklerde yer alan adımların tümü Sebep-Sonuç Diyagramı adımlarıdır, dolayısıyla doğru cevap E’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum