İşletmelerde Karar Verme Teknikleri Deneme Sınavı Sorusu #918633

Uzlaşma ölçütüyle ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Karar vericinin kötümserlik düzeyi a ile gösterilir.

a, 1’e eşit olduğunda karar verici kötümserdir.

Uygulamada Hurwicz’in Uzlaşma ölçütüne göre karar verilirken strateji matrisinin sonuna  iki adet sütun eklenir.

Uzlaşma ölçütüne göre karar vericinin benimseyeceği karar, kazanç yapılı problemlerde, EnBüyük[a EnBüyük(sij) + (1- a) EnKüçük(sij)] işlemi ile tespit edilir.

Uzlaşma ölçütüne göre karar vericinin benimseyeceği karar, maliyet yapılı problemlerde ise EnKüçük[a EnKüçük(sij) + (1- a) EnKüçük(sij)] işlemi ile tespit edilir.


Yanıt Açıklaması:

Belirsizlik ortamında karar verme durumu ile karşı karşıya kalan karar vericinin benimse- yebileceği iki uç durumu daha önce bahsedilen iyimserlik ve kötümserlik ölçütleri temsil etmektedir. Hurwicz, karar probleminin doğasına ve karar vericinin içinde bulunduğu psikolojik duruma ilişkin daha esnek davranması amacı ile iyimserlik ve kötümserlik öl- çütlerini karar vericinin bir arada kullanmasına imkân tanıyan bir ölçüt önermiştir. Uzlaşma ölçütü adı verilen bu ölçütte karar vericinin iyimserlik düzeyini belirleyen bir katsayı bulunur. Karar vericinin iyimserlik düzeyi a ile gösterilir ve a’nın 0 ile 1 aralığında değerler aldığı varsayılır. a 1’e eşit olduğunda karar verici iyimser, 0’a eşit olduğunda ise karar verici kötümserdir. Uzlaşma ölçütüne göre karar vericinin benimseyeceği karar, kazanç yapılı problemlerde, EnBüyük[a EnBüyük(sij) + (1- a) EnKüçük(sij)] işlemi ile tespit edilirken, maliyet yapılı problemlerde ise EnKüçük[a EnKüçük(sij) + (1- a) EnBüyük(sij)] işlemi ile tespit edilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum