İşletmelerde Karar Verme Teknikleri Deneme Sınavı Sorusu #918660

Aşağıdaki ifadelerden hangisi risk ortamında karar verme durumunda doğrudur?


Karar verici doğal durumların ortaya çıkma olasılıklarını bilmiyorsa risk ortamında karar veriyordur.

Risk ortamında karar verme sürecinde, strateji matrisi içerisinde yer alan tüm doğal durumların gerçekleşme şansına ilişkin bir olasılık değerinin mutlaka tanımlanması ve tüm doğal durumların olasılıklar toplamının da 1’e eşit olması gerekir.

Ortaya çıkma olasılığı yüksek olan bir doğal durum için düşük bir olasılık değerinin atanması, karar vericinin kararının yanlış olmasına neden olacaktır.

Olasılık değerleri 0’a yakın olayların gerçekleşme şansları yüksektir

Bir karar probleminde doğal durumların hangi değerleri hangi olasılıkla alabileceği bilinmiyor ise karar verici, benimsediği stratejiye göre elde etmek istediği durumun (gelir, kâr,maliyet vb.) riskini ölçebiliyor demektir.


Yanıt Açıklaması:

Bir karar probleminde doğal durumların hangi değerleri hangi olasılıkla alabileceği biliniyor ise karar verici, benimsediği stratejiye göre elde etmek istediği durumun (gelir, kâr, maliyet vb.) riskini ölçebiliyor demektir. Doğal durumların ortaya çıkma olasılıklarının biliniyor olmasının karar vericiye sağlayacağı en büyük avantaj, karar vericinin benimsediği karar alternatifine göre elde etmeyi beklediği kazanç/maliyet için ne kadarlık bir riske girdiğini hesaplayabiliyor olmasıdır. Risk ortamında karar vermede doğal durumlar için olasılıkların belirlenmesi süreci çok önemlidir. Ortaya çıkma olasılığı düşük olan bir doğal durum için yüksek bir olasılık değerinin atanması, karar vericinin kararının yanlış olmasına neden olacaktır. Bilindiği üzere, olasılık değerleri 0 ile 1 arasında değerler almaktadır ve 0’a yakın olasılık değerlerine sahip olayların gerçekleşme şanslarının az, 1’e yakın olasılık değerlerine sahip olayların gerçekleşme şanslarının ise yüksek olduğu bilinmektedir. Risk ortamında karar verme sürecinde, strateji matrisi içerisinde yer alan tüm doğal durumların gerçekleşme şansına ilişkin bir olasılık değerinin mutlaka tanımlanması ve tüm doğal durumların olasılıklar toplamının da 1’e eşit olması gerekir. Doğal durumların ortaya çıkma/gerçekleşme olasılıkları belirlendikten sonra, bu olasılıklar strateji matrisine eklenir.

Yorumlar
  • 0 Yorum