İşletmelerde Karar Verme Teknikleri Deneme Sınavı Sorusu #978770

Electre yönteminde “çekirdek diyagramının oluşturulması” sürecinde alternatifler ikili olarak karşılaştırılır bunun sonucunda diğer alternatiflere üstünlük sağlayan alternatiflerin oluşturduğu küme ortaya çıkar bu küme için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


Bu kümenin adı Çekirdek (K) kümedir.

Çekirdek diyagramı Electre yönteminde çözüm sürecinde kullanılır.

Alternatifler arasında yapılan ikili karşılaştırmalarla Çekirdek diyagramı denilen bir grafik elde edilir.

Çekirdek diyagramı alternatiflerin arasındaki sıralama ilişkisini görmek çözüm sürecini kolaylaştırmak ve en iyi alternatifi belirlemek için kullanılır.

On alternatifli ikili karşılaştırmalar ve en iyi sonuç süreci oluşturulan Çekirdek diyagramı ile elde edilir.


Yanıt Açıklaması:

Alternatiflerin ikili karşılaştırmaları sonucunda, karşılaştırıldığı diğer alternatiflere üstünlük sağlayan alternatiflerin oluşturduğu kümeye Çekirdek (K) Küme denir. Alternatifler arasında gerçekleştirilen ikili karşılaştırmalar Çekirdek Diyagramı olarak adlandırılan bir grafik yardımıyla gösterilir. Çekirdek diyagramı, ELECTRE yöntemlerinin çözümünde, alternatifler arasındaki sıralama ilişkisini görmek, çözüm sürecini kolaylaştırmak ve en iyi alternatifleri belirlemek amacıyla kullanılır. Sekiz alternatifin ikili karşılaştırılması sonucunda oluşturulan bir çekirdek diyagramı gösterilmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum