İşletmelerde Sosyal Sorumluluk Ve Etik Deneme Sınavı Sorusu #776681

1920-50 yılları arasında Batı dünyasında iş ahlakını ilgilendiren iki yeni gelişme gündeme gelmiştir. Bunlardan biri eskiden hekimlik, hukukçuluk, akademisyenlikve papazlıkla sınırlı olan meslek (profession) sayısının artmasıdır. Bu bağlamda diğer önemli gelişme aşağıdakilerden hangisidir?


İşyerlerinde ücret artışına ilişkin olarak talepler ve örgütsel çatışma artmaya başlamıştır.
Çeşitli meslekler de çalışanların sayısında artış olmuştur.
İşletmelerde iletişim ve aidiyet gereksinmesi artmıştır.
Meslek sayısının artması trendine bağlı olarak, yöneticilik de işletme sahipliğinden ayrılarak tamamen ayrı bir mesleki grup haline gelmiştir.
İşletme sahipleri yöneticilik alanında birikim olarak geride kalmaya başlamıştır.

Yanıt Açıklaması: 1920-1950 yılları arasını kapsayan otuz yıl içinde iş ve meslek ahlakı ilkelerinin belirlenmesi, ticaret faaliyetlerinde standartların geliştirilmesi, reklamların gerçeğe uygun olması, bankerler, sigortacılar ve avukatlarla ilgili sorunlar gibi konular ele alınmıştır. Bu dönemde özellikle bankacılık, hukukçuluk, muhasebecilik ve reklamcılık gibi alanlarda gerek meslek sahibi kişilerin gerekse işletmelerin topluma karşı ahlaki sorumlulukları gibi günümüzde de devam eden konular tartışılmaya başlanmıştır. Meslek ahlakı ilkelerinin oluşturulması bu dönemin en belli başlı karakteristiğidir. Bu gelişmelere bağlı olarak sözü edilen alanlarda mesleki kurumsallaşma gereği ortaya çıkmıştır. Yukarıda sıralanan mesleklere ilave olarak ve aslında tümünü kapsayan şekilde yöneticiliğin de bir meslek olarak ele alınmasının önemi ortaya çıkmıştır. Bu şekilde yöneticilik ahlakı başta olmak üzere çalışma ilkeleri belirlenmeye başlanmıştır.
Yorumlar
  • 0 Yorum