İşletmelerde Sosyal Sorumluluk Ve Etik Deneme Sınavı Sorusu #11017

İşletmelerin sosyal sorumlulukları Klasik ve Modern yaklaşımlarda farklı içerikte açıklanmıştır. Klasik yaklaşımcılardan Friedman'a göre; " işletme yöneticilerininasıl sorumluluğu işletmeye sermaye koymuş olan ortaklara karşı işletmekârının artırılmasıdır".İşletmelerin sosyal sorumlulukları ile ilgili olarak Modern Yaklaşımı yansıtan ifade aşağıdakilerden hangisidir?


İşletmenin öncelikli hedefinin kâr elde etmektir.
Pay sahiplerine iyi bir kâr getirisi sağlanmalı, fakat diğer çıkar gruplarının da yasal hakları korunmalıdır.
İşletmelerin sorumluluklarından değil insanların sorumluluklarından söz etmek gerekir.
İşletmelerin sorumluluğu açık ve özgür bir rekabet ortamında kârı arttırmaya yönelik faaliyetleri sürdürmektir.
Serbest pazarda pazar değerinin geliştirilmesiyle işletme çalışanlarına karşı olan sosyal sorumluluklarını da aslında yerine getirmiş olmaktadır.

Yanıt Açıklaması: Modern Yaklaşıma göre müşteriler, işletme için birinci derecede öneme sahiptir ve işletme gelirinin sağlayıcıları olarak görülürler. Friedman’ın görüşünün tersine iş döngüsü yaklaşımında, pay sahipleri de önemli bir çıkar grubudur ancak yöneticiler asli unsurlar olarak görülür. İş döngüsü yaklaşımında işletmenin hedefi Friedman yaklaşımında olduğu gibi açıktan tanımlanmamıştır.Pay sahiplerine iyi bir kâr getirisi sağlanmalı, fakat diğer çıkar gruplarının da yasal hakları korunmalıdır.
Yorumlar
  • 0 Yorum