İşletmelerde Sosyal Sorumluluk Ve Etik Deneme Sınavı Sorusu #847907

I. Biyolojik ve askeri teknolojiler

II. Çok ulusluluk

III. Kalite kavramı        

Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri örgütsel ve küresel düzeyde iş ahlakı kültürüne duyulan ihtiyacın sebeplerindendir? 


Yalnız I

Yalnız II

I ve II

II ve III

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

Yeni geliştirilen biyolojik ve askeri teknolojiler iş dünyasının kontrolündedir. Eğer bunlar belli bir sorumlulukla ele alınmazsa dünyayı yok edebilecek bir tehdit ve tehlike söz konusu olacaktır. Yani artık büyük firmalar neredeyse büyük devletler kadar güçlü hale gelmişlerdir. Bu da onların küresel bir sosyal sorumluluk ile sınırlandırılmaları gereğini ortaya koymaktadır. Buna göre ifade I örgütsel ve küresel düzeyde iş ahlakı kültürüne duyulan ihtiyacın sebeplerindendir. 

 Küreselleşme sonucunda değişik kültürlerden gelen insanların çok uluslu firmalarda çalışması yeni ahlaki sorunları da beraberinde getirmiştir. Bu tür ortamlarda insanlar birbirlerini anlamalı ve bir diğerinin kültürüne saygı göstermelidirler. Buna göre ifade II de örgütsel ve küresel düzeyde iş ahlakı kültürüne duyulan ihtiyacın sebeplerindendir.

Bilişim devrimi ve küreselleşme ile birlikte kalite kavramı iş ahlakını da içerir hale gelmiştir. şöyle ki bir mal ya da hizmetin üretim süreci içinde iş ahlakına uygun olmayan işlemler varsa, bu ürünün pazarlanmasında sıkıntılar çıkabilmektedir. İnternet yolu ile kısa sürede ürüne yönelik boykot kampanyaları başlatılabilmektedir. Bu ürünü üreten firmanın hisse senetleri de bu olaylardan türü değer kaybedebilmektedir. Buna göre ifade III de örgütsel ve küresel düzeyde iş ahlakı kültürüne duyulan ihtiyacın sebeplerindendir. Böylece ifadelerin hepsi örgütsel ve küresel düzeyde iş ahlakı kültürüne duyulan ihtiyacın sebeplerindendir. Doğru cevap E’dir.  

Yorumlar
  • 0 Yorum