İşletmelerde Sosyal Sorumluluk Ve Etik Deneme Sınavı Sorusu #848858

Etik değerlere sahip işletmelerin  kendi  çıkarlarına olduğu kadar çalışanların kişisel
çıkarlarına da önem veren prensip hangi prensiple açıklanabilir?


yüksek karlılık

işletme değerleri unsurları

bireysel sorumluluklar

dış paydaş ilişkileri

doğruluk


Yanıt Açıklaması:

Yüksek etik değerlere sahip işletme, güçlü etik kültüre sahiptir. Pastin’in Motorola, 3M, Cadbury Schweppes, Arco, Hilby Wilson, Northern Chemical and Apple gibi 25 “yüksek etik değerler”e “yüksek karlılık”a sahip işletmede yaptığı araştırmada, yüksek etik değerlere sahip işletmeler ve kültürlerin dört prensibe sahip olduğunu belirlemiştir.

Prensip 1. Yüksek etik değerlere sahip işletmenin, çeşitli iç ve dış paydaşlarla ilişkileri kolaydır. Bu işletmelerdeki kurallar, işletmenin güçlü birer parçası olan paydaşlarla iyi ilişkiler kurmasını sağlar.

Prensip 2. Yüksek etik değerlere sahip işletme “doğruluk” ile zihnini meşgul eder. İşletme kurallarında, işletmenin çıkarlarına olduğu kadar çalışanların kişisel çıkarlarına da önem verilir.

 Prensip 3. Yüksek etik değerlere sahip işletmede sorumluluklar müşterek olmaktan çok bireyseldir. Bireyler sorumluluğu, işletmenin faaliyetleri için olduğunu farz ederler. Böylesi işletmelerdeki kurallar, bireylerin kendilerinden sorumlu olduklarını belirtir.

Prensip 4. Yüksek etik değerlere sahip işletmede, işletme faaliyetlerinde, işletme değerlerinin unsurları, harekete geçirmenin bir yolu olarak amaç edinilmiştir. Ve ayrıca amaç, işletmeyi çevresiyle birbirine bağlamaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum