İthalat ve İhracat İşlemleri Deneme Sınavı Sorusu #935196

Serbest bölgelerin faaliyet konuları ve koordinasyon ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Serbest Bölgeler Koordinasyon Kurulu teşkili ile çalışma usul ve esasları yönetmelikle belirlenir.

Serbest bölgelerde yapılan faaliyetleri değerlendirmek, bu bölgelerin geliştirilmesine ve sorunların çözümüne ilişkin stratejileri belirlemek ve önerilerde bulunmak üzere Serbest Bölgeler Koordinasyon Kurulu oluşturulmuştur.

Üretici işletmelerin talepleri hariç olmak üzere, fiyat, kalite ve standartlarla ilgili olarak kamu kurum ve kuruluşlarına kanunlarla ve diğer mevzuatla verilen yetkiler serbest bölgelerde uygulanmaz.

Serbest bölgelerde, Yüksek Planlama Kurulunca uygun görülecek her türlü sınai, ticari ve hizmetle ilgili faaliyetler yapılabilir.

Serbest Bölgeler Koordinasyon Kurulu faaliyetlerini İçişleri Bakanlığı gözetiminde sürdürür.


Yanıt Açıklaması:

Serbest Bölgeler Kanunu’nda Serbest Bölgelerin Faaliyet Konuları “Madde 4 – (Değişik: 12.11.2008–5810/2 md.) Serbest bölgelerde, Yüksek Planlama Kurulunca uygun görülecek her türlü sınai, ticari ve hizmetle ilgili faaliyetler yapılabilir. Üretici işletmelerin talepleri hariç olmak üzere, fiyat, kalite ve standartlarla ilgili olarak kamu kurum ve kuruluşlarına kanunlarla ve diğer mevzuatla verilen yetkiler serbest bölgelerde uygulanmaz. Serbest bölgelerde yapılan faaliyetleri değerlendirmek, bu bölgelerin geliştirilmesine ve sorunların çözümüne ilişkin stratejileri belirlemek ve önerilerde bulunmak üzere Serbest Bölgeler Koordinasyon Kurulu oluşturulmuştur. Kurulun teşkili ile çalışma usul ve esasları yönetmelikle belirlenir” şeklinde açıklanmıştır. Ancak, Serbest Bölgeler Koordinasyon Kurulu faaliyetlerini İç İşleri Bakanlığı gözetiminde sürdürür diye bir ifade yoktur. Doğru cevap E'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum