İthalat ve İhracat İşlemleri Deneme Sınavı Sorusu #963311

Aşağıdakilerden hangisi Sınır ve kıyı ticareti ile ilgili doğru bir ifadedir? 


Sınır ve kıyı ticaretinde ihracı ve ithali yasaklanan mallar alınıp satılabilir. 

Sınır ve kıyı ticaretinde süre asgari iki yıldır.

İthali belli kurum ve kuruluşlara bırakılan maddeler alınıp satılamaz. 

İhraç edilen malın cins, miktar ve değerlerini gösteren bir liste Kambiyo Müdürlüğüne verilir.

Firmalar mal ihraç ederken; sınır ticaretinde 60.000 $ ve kıyı ticaretinde 100.000 $ karşılığı TL değerini aşmayacak eşyayı gönderebilir veya götürebilirler.


Yanıt Açıklaması:

SINIR VE KIYI TİCARETİ
Sınır ve kıyı ticareti, sınır ve kıyı illerinin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla, komşu ülkelerin sınır ve kıyı yörelerinde karşılıklı olarak yapılan ticari işlemlerdir. Bu tür ticarette ihracı ve ithali yasaklanan mallar alınıp satılamaz. İthali belli kurum ve kuruluşlara bırakılan maddeler de bu yolla alınıp satılamaz. İthal ve ihracı izne bağlı olan maddelerin ticarete konu edilmesi ilgili mercilerin izni ile mümkündür. İhraç ve ithalinde STANDART ve KALİTE KONTROLÜ uygulanan maddelerin ticaretinde, kontrolün yapıldığına ilişkin belge gümrükçe aranır. Sınır ve kıyı ticaretinde süre asgari bir yıldır. Sınır ve kıyı illerde faaliyet gösteren tüzel
kişilerle, asgari bir yıl süre ile bu illerde oturmakta olan gerçek kişiler bu tür ticareti yapabilirler. Bu kişilerce kurulacak şirketlerde süre şartı aranmaz. Firmalar mal ihraç ederken; sınır ticaretinde 50.000 $ ve kıyı ticaretinde 200.000 $ karşılığı TL değerini aşmayacak eşyayı gönderebilir veya götürebilirler. İhraç edilen malın cins, miktar ve değerlerini gösteren bir liste Gümrük İdarelerine verilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum