İtibar Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1378906
Aşağıdakilerden hangisi kurumsal i̇leti̇şi̇mi̇n kurum i̇ti̇barinin yöneti̇lmesi̇ kapsamindaki̇ görev tanımına girmemektedir?
Aşağıdakilerden hangisi kurumsal i̇leti̇şi̇mi̇n kurum i̇ti̇barinin yöneti̇lmesi̇ kapsamindaki̇ görev tanımına girmemektedir?
Kurum itibarı konusunu CEO’nun sahiplenmesini sağlamak ve onun gündemi içinde olmasını gözetmek kurumsal iletişimin bir numaralı önceliğidir. |
Şirketi bir itibar krizi ile baş başa bırakabilecek tüm konuların içinde aktif biroyuncu olmak durumundadır. Bu nedenle şirketin her türlü kritik toplantısının doğal katılımcısı olmalıdır. |
Sivil toplum kuruluşları ile koordinasyon ve sosyal ortakların şirket içinde sesi ancak kurumsal iletişim olabilir. |
Kar marjını doğrudan etkileyen raporlamaların üretilmesi ve şirket içinde özellikle yöneticilerin bu raporların içeriğini kendi çalışanları ile paylaşmalarını sağlayacak girişimler yine kurumsal iletişimin görevleri arasındadır. |
Şirket içinde kurum itibarı konusunun önemi ve yaygınlaşmasına yönelik toplantıların düzenlenmesi, eğitsel çalışmalar görevleri arasındadır. |
KURUMSAL İLETİŞİMİN KURUM İTİBARININ YÖNETİLMESİ KAPSAMINDAKİ GÖREV TANIMI
Bu bakış açısı ile değerlendirildiğinde kurumsal iletişimin kurum itibarının yönetilmesi ile ilgili sorumluluklarını şu başlıklar altında sıralamak olası;
• Kurum itibarı konusunu CEO’nun sahiplenmesini sağlamak ve onun gündemiiçinde olmasını gözetmek kurumsal iletişimin bir numaralı önceliğidir.
-
CEO’nun liderliğinde şirketin tüm bölümlerinin temsil edildiği ve kurum itibarı ileilgili konuların görüşüleceği toplantıların koordinasyonu ve raporlaması kurumsal iletişim görevleri arasında sayılabilir. (Ancak bu bir zorunluluk değildir. Bu toplan- tıları bir başka bölüm de koordine edebilir.)
-
Şirket içinde kurum itibarı konusunun önemi ve yaygınlaşmasına yönelik toplan- tıların düzenlenmesi, eğitsel çalışmalar görevleri arasındadır.
-
İtibarı doğrudan etkileyen raporlamaların üretilmesi ve şirket içinde özellikle yö- neticilerin bu raporların içeriğini kendi çalışanları ile paylaşmalarını sağlayacak girişimler yine kurumsal iletişimin görevleri arasındadır.
-
Şirketi bir itibar krizi ile baş başa bırakabilecek tüm konuların içinde aktif biroyuncu olmak durumundadır. Bu nedenle şirketin her türlü kritik toplantısının doğal katılımcısı olmalıdır.
-
Sivil toplum kuruluşları ile koordinasyon ve sosyal ortakların şirket içinde sesi an- cak kurumsal iletişim olabilir.
-
Kurum itibarı ile ilgili araştırmaların koordinasyonunda yine aktif görev üstlen- melidir. Bu araştırmaların doğal olarak sahipliğini üstlenmesi beklenir ancak şir- ketin diğer yöneticilerinin bu çalışmalara vakıf olmalarını sağlamak açısından bir adım geride duran bir konumlandırma daha etkilidir.
Yorumlar
- 0 Yorum