Kamu Ekonomisi 1 Deneme Sınavı Sorusu #740074

2. Dünya Savaşından sonra hızlı bir artış görülen kamu harcamalarının GSYİH'ya oranı, 1985 sonrası uygulamaya konulan politikalara rağmen  kamu harcamalarının  GSYİH'ya oranında belirgin bir azalmanın olmamasının nedenleri arasında  aşağıdakilerden hangisi söylenemez?


Hükümetlerin harcamalarını bütçe dışı fonlara kaydırması.

Kazanılmış haklara dayalı ödemelerden dolayı kamu harcamalarının artması.

Devletçi ekonomik politikalara ağırlık verilmesi.

Çıkar gruplarının daha fazla kamu harcaması için yaptığı baskılar.

Hükümetlerin seçimlerde oy artışı sağlayacak politikalara devam etmesi.


Yanıt Açıklaması:

1985 sonrası uygulamaya konulan politikalara rağmen kamu harcamalarının GSYİH’ya oranında belirgin bir azalmanın olmaması dikkat çekicidir. Bunu nedenleri;

1) Bu durum, daha çok hükumetlerin harcamalarını bütçe dışına kaydırması ve bütçe dışı fonların uygulamaya konulmasıyla oluşan gizli kamu sektöründen kaynaklandığı savunulmaktadır.

2) Çıkar gruplarının gücünden ve kazanılmış haklara dayalı ödemelerden dolayı kamu harcamalarının artmaya devam ettiği savunulmaktadır. 

3) Günümüzde daha fazla kamu harcaması için yapılan baskılar kamu yararından daha ziyade kazanılmış haklardan kaynaklanmaktadır. Yüksek kamu harcamalarının birçok sosyal probleme bir reçete olmadığı ve daha fazla refaha bir katkı anlamına da gelmediği birçok kişi tarafından kabul edilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum