Kamu Maliyesi Deneme Sınavı Sorusu #34906

Aşağıda devleti tanımlamaya çalışan yaklaşımlar ve bu yaklaşımların esas aldıkları düşünceler yer almaktadır. Bu eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?


Organik devlet - Devlet, insanların bir araya gelmesiyle oluşmuş büyük ölçekli bir insan ya da organizma ve bireyin bir devamıdır.
Aristotelesçi devlet - Devlet, kendisini yönetenlerden ayrı bir varlığa sahip, bir kurumlar ve hizmetler sistemidir.
Toplum sözleşmesi devleti - Devlet, insanları birbirlerine karşı koruyacak, kendilerini geliştirmelerine olanak verecek bir araçtır.
Marksist devlet - Devlet gücüne sahip olmak isteyen toplumdaki çekinik sınıfın tercih ve isteklerinden hareketle politikalar üreten hizmet mekanizmasıdır.
Hegelci devlet - Devlet, kendi irade, ehliyet, yeteneği ve amaçları olan, milli bir ruha sahip tüzel kişiliktir.

Yanıt Açıklaması: D şıkkı dışındaki şıklarda yer alan ifadeler belirtilen yaklaşımların tanımıdır. Marksist devletin tanımı ise; "Devlet, bir tür yönetim makinesidir. Politikalar, devlet gücünü elinde bulunduranların çıkar ve tercihlerinden hareketle üretilmekte, toplumdaki egemen sınıfın çıkarlarına hizmet etmektedir. Bu yaklaşımın esasını, sınıflara bölünmüş bir toplum oluşturmaktadır. Bu toplumsal yapı içerisinde devlet, ekonomik bakımdan üstün durumda olan, üretim araçlarına sahip bulunan sınıfın baskı aracıdır ve sınıflar arasında mücadeleyi engelleme görevini yerine getirmektedir." şeklindedir.
Yorumlar
  • 0 Yorum