Kamu Özel Kesim Yapısı Ve İlişkileri Deneme Sınavı Sorusu #1078771

Aşağıdakilerden hangisi Bağımsız İdari^ Otoritelerin görev ve yetkilerinden biri değildir?


Düzenleme yetkisi

İzleme ve denetim yetkisi

Yasal düzenleme genişletme yetkisi

Yaptırım uygulama yetkisi

Danışma görevi


Yanıt Açıklaması:

Bağımsız İdari^ Otoritelerin Görev ve Yetkileri

Bilindiği gibi BİO’lar kamusal hayatta hassas sektörlerde düzenleme ve denetim gibi önemli işlevleri yerine getirirler. Bu kurumların sahip olduğu görev ve yetkiler ülkeler arasından farklılık gösterse de genel olarak bizim ülkemizde BİO’ların görev ve yetkileri aşağıdaki gibidir:

Düzenleme Yetkisi: BİO’ların kuruluş ve görevlerine ilişkin kanunlarda, görev alanları belirtildikten sonra ilgili kanunun uygulanmasını sağlamak amacıyla BİO’lara düzenleme yetkisi verilmiştir. BİO’lar buna dayanarak kendi görev alanlarında ilgili düzenleyici işlemler yapabilirler ve kurallar koyabilirler. Ancak BİO düzenleme yetkisini kullanarak yapacağı işlemlerle yasal düzenlemenin sınırını daraltamaz veya genişletemez.

İzleme ve Denetim Yetkileri: BİO’lar görev alanlarındaki durumu izlemek, bu nedenle ihtiyacı olan bilgi ve belgeleri ilgililerden istemek, ilgililerin bilgisine başvurmak ve gerektiği zaman yerinde incelemeler yapmak gibi yetkilere sahiptirler.

Yaptırım Uygulama Yetkileri: BİO’lar gözetim ve denetim yetkileri doğrultusunda hukuka aykırı bir durumla karşılaştıkları zaman doğrudan yaptırım uygulayabilirler. Bunun yanında yaptırım uygulama amacıyla yargı yoluna gitmeden önce ilgilileri uyarma, durumu kamuya açıklama ve durumlarını düzeltmeleri için gereken tedbirleri almalarını isteme yetkileri vardır.

Danışma Görevleri: BİO’ların kendi görev alanına giren konularda ilgili bakanlıklara ve benzer statüdeki diğer kuruluşlara görüş bildirme, danışmalık yapma gibi görevleri vardır.

Uyuşmazlık C¸özme Yetkisi: BİO’lar, daha çok teknik alanlarda faaliyet göstermektedirler. Bu alanlarda bir uyuşmazlık çıktığında yargı yoluna giderek söz konusu uyuşmazlığı çözmeye çalışmak uzun zaman alacağı için BİO’lara uyuşmazlıkları çözme yetkisi tanınmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum