Kamu Personel Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1215883

Memur hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Memur, kamu hizmetini yapmak üzere kamu örgütünde kadroya bağlı olarak görev yapan, atama ile hizmete alınan ve maaş ile geçinen devlet çalışanıdır.

Anayasa’da memur tanımı farklı maddelere saçılmıştır. Bu doğrultuda, 1982 Anayasası’nda, memur- luk, bütün yurttaşların özgür, eşit ve liyakate göre katılımına açık (md. 70), statü hukuku doğrultusunda istihdam edilen (md. 128/2-3; 129), bunun yanında asli^ ve geçici görevleri yürüten (md. 128/1) kamu personeli olarak tanımlanmıştır.

1982 Anayasası’nın 128. maddesinde ise memur, yürüteceği görev çerçevesin- de betimlenmiştir. Buna göre memur, devlet teşkilatı içerisinde genel idare esas- larına göre yürütülen kamu hizmetlerinin gerektirdiği tali görevleri yapan kişidir.

Anayasa’da yapacağı görev yönünden memurluk tanımlanmamıştır.

Anayasa’da yine aynı madde- de, memurluğun özlük işlerinin yasa ile düzenlenmesi gerektiğini kabul edilerek, memur, statü hukukuna bağlı olmadan çalışan bir küme olarak görülmüştür.


Yanıt Açıklaması:

Anayasa’da memur tanımı farklı maddelere saçılmıştır. Bu doğrultuda, 1982 Anayasası’nda, memur- luk, bütün yurttaşların özgür, eşit ve liyakate göre katılımına açık (md. 70), statü hukuku doğrultusunda istihdam edilen (md. 128/2-3; 129), bunun yanında asli^ ve sürekli görevleri yürüten (md. 128/1) kamu personeli olarak tanımlanmıştır.

1982 Anayasası’nın 128. maddesinde ise memur, yürüteceği görev çerçevesin- de betimlenmiştir. Buna göre memur, devlet teşkilatı içerisinde genel idare esas- larına göre yürütülen kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli^ ve sürekli görevleri yapan kişidir.

Anayasa’da yapacağı görev yönünden memurluk tanımlanmıştır.

Anayasa’da yine aynı madde- de, memurluğun özlük işlerinin yasa ile düzenlenmesi gerektiğini kabul edilerek, memur, statü hukukuna bağlı olarak çalışan bir küme olarak görülmüştür.

Yorumlar
  • 0 Yorum