Kamu Personel Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1215912

Diğer Kamu Görevlileri hakkında hangisi söylenebilir?


1961 öncesinde ve sonrasında memurlardan ayrılmış olan dört “memur” kümesi bu kavramın içeriğini doldurmak- tadır.

Ha^kim ve savcılar, 1924 Anayasası döneminde yargı bağımsız- lığı anayasal ilkesine dayanarak, genel memur statüsünden kopmuşlardır.

Akademik personel ise mali haklar açısından Devlet Memurları Kanunu’nun içerisinde yer almakta birlikte, Anayasa Mahkemesi’nin kararı sonrasında memurlara ilişkin genel yasanın kapsamına tamamen girmiştir.

Askeri^ personel de 1982 Anayasası sonrasında ayrı bir personel yasasına bağlı kılınmıştır.

1982 Anayasası’nın pozitif metnine baktığımızda, Anayasa Koyucunun “me- murlar ve diğer kamu görevlileri” ibaresine kullanarak; “memur” ve “diğer kamu görevlileri” ibarelerini birbiri ile kaynaşık biçimde kullanmadığı görülür.


Yanıt Açıklaması:

Bu üç kümeden ha^kim ve savcılar, 1961 Anayasası döneminde yargı bağımsız- lığı anayasal ilkesine dayanarak, genel memur statüsünden kopmuşlardır.

Akade- mik personel ise mali haklar açısından Devlet Memurları Kanunu’nun içerisinde yer almakta birlikte, Anayasa Mahkemesi’nin kararı sonrasında memurlara ilişkin genel yasanın kapsamından çıkarılmıştır.

  1. Askeri^ personel de 1961 Anayasası son- rasında ayrı bir personel yasasına bağlı kılınmıştır.

  2. 1982 Anayasası’nın pozitif metnine baktığımızda, Anayasa Koyucunun “me- murlar ve diğer kamu görevlileri” ibaresine kullanarak; “memur” ve “diğer kamu görevlileri” ibarelerini birbiri ile kaynaşık biçimde yan yana kullandığını görüyo- ruz.

  3.  
Yorumlar
  • 0 Yorum